Sjećanje na Ivana Pavla Drugog Velikog: Papa koji je volio Bosnu

2
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Ivana Pavla Drugog Velikog: Papa koji je volio Bosnu
FOTO: Društvene mreže / Sjećanje na Ivana Pavla Drugog Velikog

Katolička crkva u utorak, 22. oktobra, obilježava blagdan svetog pape Ivana Pavla II Velikog.

Ovaj izniman čovjek rođen je kao Karol Wojtyla 1920. u poljskim Wadovicama. Započeo je studirati filozofiju i književnost a onda je prešao na teologiju i zaređen za svećenika 1946. Karol 1946. diplomira a 1948. doktorira.

Bio je kapelan i župnik u više župa. Od 1954. predaje na Katoličkom sveučilištu u Lublinu. 1956. biva imenovan krakovskim pomoćnim biskupom.

Reis Kavazović: Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci!

Reis Kavazović: Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci!

Otada se uzlazna putanja nastavlja: 1963. postaje krakovskim nadbiskupom, 1967. kardinalom, kad je imao 47 godina, i tako postao najmlađi kardinal. Godine 1978. biva izabran za papu kao prvi netalijan nakon 455 godina. Umro je 2005. godine, a oplakivao ga je cijeli svijet.

Papa Benedikt XVI proglasio  je 1. maja/svibnja 2011. godine blaženim, a 2014. proglašen je svetim.

Njegov pontifikat je treći po dužini u povijesti Crkve – 27 godina. On je kao papa napisao preko 80.000 stranica: dokumenata (14 enciklika), propovijedi i govora. Obišao je 129 zemalja, čuveni Lech Walesa rekao je da je 50% zasluga Wojtyle za micanje komunizma s povijesne pozornice. Učinio je silno puno na ekumenskom i dijaloškom polju, prvi je papa koji je ušao u sinagogu i džamiju itd.

"Dragi prijatelji, ovaj svetac je preko 100 puta govorio o BiH, primio je brojne crkvene i civilne delegacije. Dva puta je pohodio Bosnu i Hercegovinu, a htio je i 1994. u najgora ratna vremena. Potaknuo je silnu humanitarnu pomoć za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Vatikan je priznao Bosnu i Hercegovinu kao neovisnu državu samo sedam dana nakon referenduma 1992. godine. Imenovao je sarajevskog nadbiskupa kardina", rekao je ovim povodom za portal Radiosarajevo.ba mons. Franjom Topić, profesor, dugogodišnji predsjendik HKD Napredak i istaknuti javni i kulturni radnik u našoj zemlji.

U Bosni i Hercegovini ima nekoliko crkava posvećenih Ivanu Pavlu kao i Centar mladih Vrhbosanske nadibkupije.

Postoji i Zaklada ljudsko bratstvo ciji je zaštitnik Ivan Pavao II. a vodi je upravo profesor Franjo Topić. Zaklada gradi centar s dvoranom i kapelom u Novom Travniku.

Danas su se predstavnici Zaklade pomolili i zapalili svijeće pred spomenikom pape Ivana Pavla II. pred sarajevskom katedralom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije