Sjećanje na heroja grada na Neretvi - Midhada Hujdura Hujka

2
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na heroja grada na Neretvi - Midhada Hujdura Hujka
Arhiv / Midhad Hujdur - Hujke

Legendarni mostarski komandant i heroj grada na Neretvi, Midhad Hujdur Hujka, poginuo je na današnji dan prije 28 godina, 30. juna 1993. godine, u odlučnim borbama za deblokadu Mostara.

„Zlatni ljiljan“ i brigadni general život je dao za domovinu u mostarskom Sjevernom logoru, direktno u borbama sa jedinicama Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zahvaljujući njegovoj i žrtvi njegovih saboraca, Mostar u toj poznatoj operaciji spojen s ostatkom slobodne teritorije.

Priznanje za hrabrost, odlučnost i vojničko držanje u pojedinim medijskim istupima poslije rata Hujki i njegovim saborcima odali su čak i njihovo neprijatelji, bojovnici HVO.

Hujdur je rođen 28. decembra 1953. godine u Mostaru. Od 1986. radio je u zemlji i inostranstvu za bosanskohercegovačku kompaniju “Hidrogradnja”.

Otprilike 19. decembra 1991. Hujka se kao rezervni policajac prijavio u Stanicu policije Luka u Mostaru, a samo nekoliko mjeseci kasnije, aprila 1992. postaje simbolom otpora i snage Mostaraca.

Midhat Hujdur - Hujke - undefined

Foto: Arhiv: Midhat Hujdur - Hujka

Formiranjem Armije Republike Bosne i Hercegovine postaje komandant bataljona Prve mostarske brigade kojom je komandovao general Arif Pašalić.

Prelaskom Pašalića na mjesto komandanta IV korpusa, Hujka preuzima komandu nad Prvom mostarskom brigadom, koja će nakon njegove pogibije postati 41. slavna brigada Armije RBiH.

Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH.

Iza njega su ostale supruga Ramiza, te kćerke Elvina, Enita i Edita, koje su se kasnije i same suočavali s brojnim nepravdama.

Živjeli su i žive dostojanstveno, na način kojim bi se ponosio i sam komandant Hujka.

U više medijskih istupa Ramiza je govorila da se Hujka nije borio "za ovakav Mostar i za ovakvu BiH", ali će zauvijek ostati ponosni na veliko djelo svoga supruga, oca i djeda.

Prije više od 15 godina na mjestu gdje je stradao podignuta je spomen-ploča u sjećanje na komandanta Hujdura, a njegovo ime nosi i sportska dvorana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije