Sjećanje na fra Petra Anđelovića

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na fra Petra Anđelovića

Fra Petar Anđelović

Povodom prve godišnjice od smrti fra Petra Anđelovića, izdavačka kuća Rabic objavit će njegova sabrana djela.

Fra Petar rođen je u Boću kod Brčkog 9. decembra 1937. Osnovnu školu završio je u Boću, gimnaziju u Visokom, novicijat u Kraljevoj Sutjesci, filozofsko-teološki studij u Sarajevu i Fuldi te studij publicistike u Münsteru. Za svećenika je zaređen 1964.

Jedno vrijeme je radio kao kapelan u Essenu (1966-1972), a u Provinciju se vratio krajem 1975. gdje radi kao sekretar Provincije, župnik u Zenici i gvardijan u samostanu sv. Ante u Sarajevu. Biran je za definitora Provincije i provincijala. Od 2003. bio je provincijski asistent FSR-a.

Publicistika

Kao gimnazijalac i student isticao se nastupima literarnog sadržaja na sjednicama Serafske imakulate i zbora Jukić. Studij publicistike usmjerio ga je da se bavi pitanjima i problemima korištenja savremenih sredstava komuniciranja u naviještanju evanđelja. Tokom boravka u Njemačkoj sarađivao je u essenskom listu Ruhrwort i još nekim drugim periodičkim publikacijama. Na našim prostorima bio je saradnik u Dobrom Pastiru, Bosni Srebrenoj, Jukiću, reviji Nova et vetera, Kani i Svjetlu riječi. Bio je urednik provincijskog glasila Bosna Srebrena.

Objavio je niz knjiga i publicističkih radova. Između ostalog: Žena u Crkvi poslije Drugog vatikanskog sabora, u Selidba Ramljaka. Radovi s povijesno-teološkog simpozija u povodu 300. obljetnice odlaska franjevaca i puka iz Rame u Cetinsku krajinu održanog na Šćitu 4. i 5. septembra 1987. godine, TEBIS, Mali brat kakva treba franjevačka zajednica, Verbi ministri et omnes creati cultor, Od Franje učiti ljubiti crkvu - sv. Franjo, franjevci i hijerarhija, Spomen-spis, Vjerni Bogu vjerni Bosni, Rabic, Franjevci na prijelazu u treće tisućljeće, Rabic, Stvarnost(i) okom vjernika, Rabic te Fratar i njegova Bosna.

Vjeran franjevačkoj tradiciji

Fra Petar Anđelović je kao fratar, a osobito kao provincijal bio vjeran tradiciji bosanskih franjevaca voleći svoju zemlju, nastojeći njegovati dijalog sa svim narodima i građanima ove zemlje. Odigrao je ulogu i u društveno-političkom životu svoje domovine, osobito za vrijeme rata. Politiku je smatrao područjem one ljudske djelatnosti koja ima najveći utjecaj na male ljude. I kada je bio proglašavan "političarem" i osporavan, politiku je nastojao voditi iz vjerničkog, kršćanskog, franjevačkog ugla. I iz toga je proizilazila njegova mudrost komuniciranja.

Fra Petar Anđelović preminuo je 14. januara 2009. godine u u 72. godini života u Sarajevu. Sahranjen je 16. januara u Dubravama kod Brčkog.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije