Sjećanje na Buaza: Devet godina od kada nas je napustio Aner Kasapović

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Buaza: Devet godina od kada nas je napustio Aner Kasapović

Bio je to august 2005, a fudbalski klub Željezničar iz Sarajeva je gostovao Čeliku u Zenici.

Željini navijači, kao i uvijek – bez obzira na visoki rizik koji uvijek donosi susret ova dva kluba – uputili su se i te subote da bodre svoje Plave. Među njih stotinjak, bio je i 26-godišnji apsolvent Više medicinske škole - Aner Kasapović, raji s Juga poznat i kao Buaz (ili, onim bližima, Ženica).

Jedan od omiljenih likova u, kako ih zovu, "raji iz ćoška", i tog je dana, u društvu nekolicine pripadnika Joint Uniona, grupacije Manijaka, krenuo put Bilinog polja...

Navijači Čelika, bar je tako poslije tvrdio Asim Demiri, član Udruženja zeničkih navijača, trudili su da se Manijacima u Zenici ne desi ništa: "Čak smo prije utakmice imali sastanak gdje smo se dogovorili da nema neukusnih vrijeđanja. Sve je proteklo u miru. Mogu slobodno kazati da smo se nakon dugo godina netrpeljivosti pomirili s Manijacima..."

No, nije bilo tako. Nakon utakmice, po izlasku Željinih navijača sa stadiona, jedan će kamen doletjeti iz nepoznatog pravca te će Željinog navijača S.A. pogoditi u glavu. Prisutni "se kunu" da je tog trenutka krenuo haos...

Donosimo odlomak svjedočenja jednog od Buazovih drugova:

"Belaj nastaje kad smo krenuli dalje, jer smo izgubili kontakt s našom grupom i drotovi nas požuruju i guraju da ih stignemo. Na samom početku mosta, počinje guranje s drotovima i jedan od njih vuče Bu'aza i govori mu da se 'izdvoji' iz grupe. Mi to ne dozvoljavamo i ne damo mu da ide, al' oko njega se stvoriše njih šest ili sedam i bukvalno ga odnose od nas (ovdje je još par naših momaka izudarano od strane murije). Bu'az im uporno govori da ga ne udaraju i guraju, jer ima problema sa srcem (srčani bolesnik, infarkt prije dvije godine), ali drotovi to ne je.u i jedan čak dobacuje: 'Garant blefira!!!'

Policija je potvrdila da je jednog navijača Željezničara pogodilo nepoznatim predmetom u glavu nepoznato lice, ali je ovako dalje saopćila: "To je uzrokovalo nezadovoljstvo jedne grupe navijača Željezničara, među kojima se posebno isticalo jedno neidentificirano lice koje je druge podstrekivalo da se vrate i odbijalo naređenje OSL-a. U ovakvoj situaciji, u namjeri da se navijači Željezničara što prije izvedu iz Zenice, službenici policije su zbog odbijanja naređenja i podstrekivanja ostalih navijača Željezničara da ne postupaju po naređenjima policije, u jednom momentu slobode lišili jedno neidentificirano lice koje se najviše isticalo svojim nezakonitim ponašanjem. Međutim, obzirom da je to obustavilo aktivnost na njihovom izmještanju, lice je pušteno i isto je s ostalim navijačima bez ičije pomoći, u vozilima kojima su došli propraćeno iz Zenice.

Nas guraju skoro do polovine mosta. U svom tom ludilu vidim Bu'aza kako leži na asfaltu, jedan drot mu drži koljeno na plućima, a ostali 'rade svoj posao'. Mi ne odustajemo od toga da samo s njim idemo nazad i oni ga puštaju s nama. Bu'az, sav natečen, crven u licu i u goloj vodi, traži da ga popustimo i da mu damo malo zraka (na licu sam mu vidio da je pravo uzrujan i sje.an, ovim što mu se desilo). U neka doba skida košulju i ja vidjeh da mu je komplet desna strana grudnog koša crvena i na nekim mjestima modra. Do auta se malo smirio i krećemo kući!!!"

Međutim, na benzinskoj pumpi u Rajlovcu, nadomak Sarajeva, Buazu će pozliti. Hitnom pomoći će otići do KCUS-a, gdje u toku noći, od posljedica infarkta umire.


Od sarajevskog tužioca Mirka Lečića, koji je dao nalog za obdukciju, saznat će se da su tokom obdukcije ustanovljeni krvni podliv u predjelu desne nadlaktice gornje trećine i oguljotine kože na oba koljena. Utvrđen je i stari infarkt koji je umrli ranije preživio, i zbog kojeg se morao čuvati i živjeti bez uzbuđenja. Također, navedeno je da je uzrok Kasapovićeve smrti novi infarkt.

Za Anerovu smrt niko nije odgovarao.

Anerovi roditelji, Hasan i Fatima Kasapović, ne krive nikog za smrt svoga sina...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije