Sjećanje na Benjamina Filipovića

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Benjamina Filipovića
 


Benjamin Filipović

Benjamin Filipović bio je bh. filmski radnik, režiser i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Rođen je u Sarajevu 1962. godine. Diplomirao je filmsku režiju na FAMU u Pragu, a njegov diplomski film Plus, minus – jedan osvojio je čitav niz nagrada. Uslijedila su dva kratka filma Čežnja za Buenos Airesom i Mirna. Svoj prvi igrani film Praznik u Sarajevu režirao je tokom 1990. i 1991. godine. Riječ je o jednom od posljednjih uspješnih jugoslavenskih filmova za koji je osvojio brojne nagrade i koji je svrstan u 10 najgledanijih filmova svih vremena u BiH.. Nakon toga, pod njegovu palicu stiže kultni serijal tadašnje Televizije Sarajevo – Top lista nadrealista.

Tokom agresije na BiH režirao je film Mizaldo – Kraj teatra koji je premijerno prikazan na festivalu Berlinale 1994.

Jedan je od osnivača TV mreže OBN na kojoj je radio kao glavni urednik i umjetnički direktor. Za ovu kuću je režirao kratki film Super dobra ideja, koji mu je 1997. godine donio nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barceloni., a 2005. snima svoj posljednji igrani film Dobro uštimani mrtvaci.

Bio je predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH, član Evropske filmske akademije i Udruženja filmskih i televizijskih reditelja Njemačke, a radio je i kao profesor filma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

20. jula 2006. umire od srčanog udara.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije