Simbol radničke klase i obnove: Sjećanje na legendarnog Aliju Sirotanovića

6
Radiosarajevo.ba
Simbol radničke klase i obnove: Sjećanje na legendarnog Aliju Sirotanovića
Foto: Printscreen / Alija Sirotanović

Alija Sirotanović, jedan od heroja socijalističkog rada, preminuo je na današnji dan, 13. maja 1990. godine, prije 34 godine.

Alija Sirotanović rođen je 1914. godine u selu Trtorići kod Breze. Postao je živa legenda, simbol radničke klase i obnove. Nakon Drugog svjetskog rata u zemljama socijalizma na inicijativu SSSR su pokrenute akcije obaranja rekorda u proizvodnji. Stvarani su rekordi u građenju kuća, košenju trave i slično.

U julu 1949. godine Alija Sirotanović je, na savjetovanju sa stručnim osobljem Rudnika i kopača, predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obavezu da će premašiti rekord čuvenog sovjetskog rudara Stahanova.

Sramotno: Ovo je lista zemalja koje su glasale protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sramotno: Ovo je lista zemalja koje su glasale protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Alijina brigada je, nakon prihvaćanja prijedloga, 24. jula 1949. godine počela sa obaranjem rekorda. Jama 1 u kojoj je srušen rekord bila je poznata kao Rov vojvode Putnika. Predsjednik komisije tada je napisao:

"Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja (253 kolica), prebacio normu za 215 posto, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svetski rekord u iskopu uglja."

Srce, ruke i lopata: Sjećanje na legendarnog Aliju Sirotanovića

Srce, ruke i lopata: Sjećanje na legendarnog Aliju Sirotanovića

Za ovaj čin dobio je nagradu AVNOJ-a i bezbroj drugih priznanja i odlikovanja. Legenda kaže kako je jedino što je tražio od Tita bila - veća lopata. Ipak, u rodnom selu mu je izgrađena nova kuća pored stare.

Njegov podvig punio je retke jugoslovenske štampe. Sirotanovićev rekord obaran je više puta, i to već iste godine. Unatoč tome, Alija Sirotanović ostao je sinonim udarnika i junaka socijalističkog rada. Jedna mala ulica na periferiji Breze nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika stoji njegova bista.

Umro je u 76. godini na današnji dan, 13. maja 1990. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije