Šesti dan okupacije Galerije: Iščekivanje gostiju

Radiosarajevo.ba
Šesti dan okupacije Galerije: Iščekivanje gostiju

Šesti dan okupacije Umjetničke galerije BiH od strane konceptualnog umjetnika Damira Nikšića protekao je u iščekivanju ranije pozvanih gostiju.
 
Samoproglašeni mini-star kulture Bosne i Hercegovine pozvao je Envera Hadžiomerspahića, direktora Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, frontmena grupe Letu Štuke, slobodnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića, federalnog ministra kulture Salmira Kaplana, glumca Albana Ukaja i reditelja Harisa Pašovića.
 
Dok iščekuje goste, mini-star predlaže razvoj novih kulturnih, progresivnih i produktivnih politika, u društvu koje odavno nema svoje vlastite proizvode, kako kulturne, tako i druge, počev od tranzistora.
 
Nikšić također potencira problem institucionaliziranosti turbo-folka i pop/pulp-kulture u Bosni i Hercegovini. Kako kaže, i u Srbiji i u Hrvatskoj, naravno, postoje takve kulturne prakse, ali samo su u BiH one na institucionalnom nivou.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije