Šerif Patković: "Zahid Crnkić više nije naš ministar"

Radiosarajevo.ba
Šerif Patković: "Zahid Crnkić više nije naš ministar"

Foto: RadioSarajevo, Velija Hasanbegović

Sa Šerifom Patkovićem, vođom protesta i predsjednikom skupštine dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljljan", razgovarali smo tokom prvog dana protesta pred zgradom Vlade Federacije u Sarajevu.


RadioSarajevo: Gospodine Patkoviću, šta su zahtjevi okupljenih protestanata – dobitnika najviših ratnih priznanja?


Patković: Osnovni zahtjev je primjena Zakona o pravima boraca na nivou Federacije i da se umanjenje koje je najavljeno ne odnosi na boračku populaciju, kako na “zlatne ljiljane” tako i na ostale borce. Dalje, da se iz programa uštede po uvjetima MMF-a ne donosi odluka da se ukine Zakon o dobitnicima najvećih ratnih priznanja jer bi to značilo ne samo ukidanje naših prinadležnosti, nego ljiljana kao simbola odbrane BiH i poniženje za čitavu državu. To je naš stav i to je ono što nas je najviše uvrijedilo. Mi zahtijevamo od Vlade i Parlamenta da donesu te odluke i da se to jednostavno skine.

RadioSarajevo: Ako vaši zahtjevi ne budu ispunjeni, šta dalje?


Patković:
Mi smo rekli da ostajemo do ispunjenja naših zahtjeva. Ponovo ćemo održati sjednicu naše skupštine i naći načina da preko noći smjestimo ljude. U ovom slučaju imamo jednu potpuno narušenu koncepciju po pitanju same organizacije protesta – mi kasnimo iz razloga što je postavljena metalna ograda, što nismo imali gdje postaviti transparente i binu, nema nikoga u Vladi, tu su samo specijalci. Dočekani smo kao kriminalci a ne ratni heroji.

RadioSarajevo: Šta su zahtjevi boraca, kada je riječ o federalnom Parlamentu?

Patković: Očekujemo hitnu sjednicu, da se ova situacija razmatra jer mi jednostavno, u ovakvoj situaciji, kao nosioci ratnog priznanja smo doživjeli ovo danas i očekujemo da federalni Parlament, najviše zakonodavno tijelo, razmotri pitanje vlade koju ima i svoj rad.

RadioSarajevo: HVIDRA vam je dala podršku, ali danas nisu sa vama.

Patković: HVIDRA je nama uputila podršku i pitali su da li treba fizičko prisustvo. Mi smo rekli – ako je potrebno, neka oni blokiraju dijelove Vlade u Mostaru. I vjerovatno ćemo se u narednim koracima dogovarati sa njima.

RadioSarajevo: Borci su ogorčeni na ministra Zahida Crnkića. On se danas nije pojavio na protestima.

Patković:
Zahid Crnkić nije više naš ministar. Šta god on pokušao da objasni ili uradi, on za nas više nije ministar koji predstavlja boračko-invalidsku populaciju. On je ministar Vlade i definitivno je izgubio svaku podršku. To je opet pitanje za Parlament, Vladu i sve one koji odlučuju o tome. On je njihov ministar.

RadioSarajevo: Ima li bojazni od nasilja i izmicanja situacije kontroli?

Patković: Ja se nadam da do tog neće doći. Evo, mi kao organizatori ćemo pokušati da napravimo vlastiti tampon između policije i demonstranata, jer ima ljudi koji žele da se desi nasilje. Na kraju, to nije naša odgovornost. Odgovornost je na Vladi jer sve što smo se do sada dogovorili je prekršeno.

Vezano:
Predstavnici protestanata ušli u Parlament FBiH


elvira, radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije