Senad Avdić novinar godine

Radiosarajevo.ba
Senad Avdić novinar godine
Avdić - novinar godine (Foto: nacional.hr)

Društvo novinara BiH već petnaesti put dodjeljuje godišnje novinarske nagrade.

Tako je u četvrtak 6. maja u Ljubuškom održana tradicionalna manifestacija Novinar godine, dodjela novinarskih nagrada za 2009. godinu. Ovo je prvi put da se ova priredba održava izvan Sarajeva.

Na ovogodišnjoj manifestaciji su dodijeljene nagrade u šest različitih kategorija - štampani mediji, radijsko novinarstvo TV-novinarstvo - istraživačko novinarstvo i televizijski projekt, nagrada za životno djelo i Novinar godine.

Novinarom godine je proglašen Senad Avdić, urednik Slobodne Bosne, dok je nagradu za životno djelo primio karikaturist Hasan Fazlić. I ove godine je jedna nagrada otišla u redakciju političkog magazina „60 minuta“ - u ruke novinara Avde Avdića. Avdić je nagradu dobio za najboljeg reportera. Nagrađeni su i Dragan Marjanović, Dževad Kučukalić te Aleksandar Hršum.

O laureatu

Senad Avdić je rođen u Sarajevu 1959.godine, gdje je i diplomirao je na Fakultetu političkih nauka (odsjek Žurnalistika). Kao mladi novinar pisao je za Naše Dane, potom je bio urednik omladinskog časopisa Lica, a krajem osamdesetih glavni i odgovorni urednik jugoslovenskog omladinskog lista Mladost. Kao dopisnik pisao je za Vjesnik, Polet i zagrebački Start, a njegove kolumne su izlazile u Asu, Oslobođenju, sarajevskoj Nedjelji i Bosanskim pogledima.
Od 1991.godine je glavni i odgovorni urednik Slobodne Bosne, koja u novom izdanju izlazi redovno od avgusta 1995.godine.

Ovogodišnja nagrada nije i prvo priznanje Senadu Avdiću. Nezavisne novine su mu dodijelile nagradu Nikola Guzijan 2006. godine, a bio je proglašen i za novinara godine od strane Saveza novinara BiH 1994. godine.

Kolumne Senada Avdića objavljivane od 1991. do 2007. objedinjene su i u knjizi karakterističnog naslova "E, jebi ga jarane.../Noćas spaljujemo iluzije", koja je objavljena 2008. godine.

Pronicljivost, lucidnost, duhovitost, slonovsko pamćenje i nerijetko bolna direktnost karakteristike su ovog novinara, za koga je jedan kolega napisao: "Senada Avdića možete voljeti ili ne, ali ga ne možete zanemariti, a vaš odnos prema njemu više govori o vama nego o njemu..."


Vezano:

Senad Avdić prijavio policiji Zijada Turkovića
Turković: Nisam prijetio Senadu Avdiću
Boro Kontić: Devet života Hasana Fazlića
Izložba crteža Hasana Fazlića
Hasan Fazlić, ekskluzivno: Čampraz, moja olimpijska zbirka

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije