Semir Osmanagić za Radiosarajevo.ba: Kako sam otkrio visočke piramide

Radiosarajevo.ba
Semir Osmanagić za Radiosarajevo.ba: Kako sam otkrio visočke piramide

Inostrani član Ruske akademije prirodnih nauka, direktor Centra za arheologiju i antropologiju Američkog univerziteta u BiH, direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" - sve ovo su funkcije dr. Semira Osmanagića, čovjeka koji je otkrio postojanje piramida u BiH i na taj način, kako kaže, promijenio historiju. 

Osmanagić za Radiosarajevo.ba govori o svom radu, visočkim piramidama, načinu života, ali i susretu s Erichom Von Danikenom, svjetskim istraživačem koji je nedavno obišao visočke piramide. 

Razgovarala: Emza Fazlić, Radiosarajevo.ba

Kako nam je kazao, ovih dana boravi u jugozapadnom dijelu indonežanskog otoka Java gdje je zajedno s pronalazačem dr. Dannyjem Hilmanom posjetio piramidu Gunung Padang u jugozapadnom dijelu indonežanskog otoka Java. 

Potom je održao predavanje u Jakarti gdje je pred indonežanskom javnošću potvrdio da imaju piramidu prekrivenu zemljom i vegetacijom.

“Od petka sam ponovo u Sarajevu gdje me čeka grupa od 150 Amerikanaca za sedmodnevni obilazak arheoloških lokacija u BiH , a od juna počinje arheološka sezona u Visokom. Ponovo nam dolaze stotine volontera i desetine stručnjaka i ponovo će istraživanje Bosanske doline piramida biti najaktivnija arheološka lokacija u svijetu”, istaknuo je Osmanagić. 


Visočka piramida, FOTO: Arhiv

Kako nam je pojasnio, posljednje četiri godine živi u Sarajevu sa suprugom Sabinom. Od početka ove godine i njegova supruga je zaposlena u Fondaciji tako da su uglavnom zajedno na putovanjima i predavanjima. Sina Darija iz prvog braka, pak, posjećuje jednom u dva mjeseca u Houstonu, gdje se još uvijek nalazi njegova firma, ali i druga kuća.

"Došao sam u muzej, a vidio neobično uzvišenje"

Inače, Semir Osmanagić je rođen u Zenici, živio je u Sarajevu do prije rata, a sve diplome je zaradio na sarajevskom univerzitetu. Potom je otišao u svijet, proučavao piramide i napisao 13 knjiga o drevnim civilizacijama te dvije decenije proveo u Houstonu. Piramide u Visokom otkrio je sasvim slučajno.

“ U Visoko sam prvi put došao u aprilu 2005. da obiđem lokalni muzej, a vidio uzvišenje s četiri trouglaste strane. Kada je kompas pokazao perfektnu orijentaciju strana prema stranama svijeta znao sam da je riječ o vještačkoj strukturi prekrivenoj zemljom,” priča nam Osmanagić. 

Kako je istaknuo, vidio je stotine takvih piramida pod zemljom u Kini, Guatemali, Hondurasu ili Meksku.

“Prva godina, 2005. je prošla u znaku mojih geoloških, arheoloških i geomorfoloških istraživanja, napisao sam knjigu i objavio svijetu da sam pronašao prve piramide u Europi. Ostalo je historija,“ kaže Osmanagić. 

Uprkos činjenici da nema podršku lokalnih vlasti, piramide broje značajne posjete te su svakako svjetska turistička atrakcija.

“Iako se posjete mjere samo desetinama hiljada posjetilaca godišnje, čudo je da ih privuče jedna mala Fondacija bez kontinuirane pomoći državnih institucija. Cilj nam je unapređenje turističke infrastrukture kako bi mogli imati stotine hiljada turista”, kazao je Osmanagić te dodao da ukoliko bi imali strane investitore, projekt bi ubrzali deset puta i čitava država bi imala korist znatno brže.

Održati ih zanimljivim, u međuvremenu, moguće je uz medijsku ofanzivu.

“Doveo sam ekipe History Chanella, National Geographica, CNN-a, ABC-a u BiH, a prošle sedmice nam je bila ekipa Discovery Chanella. Nastavljam sa svojim predavanjima i intervjuima širom svijeta. Naravno, treba nastaviti s iskopavanjima piramida i čišćenjem podzemnog labirinta koji donose nova otkrića svake godine", kazao je Osmanagić. 

Bosanska dolina piramida: Otkriven novi tunel s vodom (FOTO+VIDEO)

Podsjećamo, Discovery Channel prošle sedmice završio je u Visokom snimanje dokumentarnog filma u okviru serijala The Unexplained Files.

Tokom trodnevnog boravka u Visokom ekipa je obišla i snimila Podzemni labirint Ravne, Bosansku piramidu Sunca te Bosansku piramidu Mjeseca.

"U ovo vrijedi uložiti desetke miliona dolara"

Epizoda će, prema najavama scenariste i reditelja, biti fokusirana na dva aspekta, građevinski i energetski. Tako će ovaj renomirani TV kanal koji prati više od 20 miliona osoba širom svijeta prvi put široj javnosti predstaviti ideju da su bosanske piramide ustvari energetske mašine. Ta ideja bi mogla utjecati na globalnu promjenu pristupa svrsi piramida.

U posjetu visočkim piramidama nedavno je dolazio i Erich Von Daniken, najpoznatiji svjetski istraživač svih vremena.

Nakon petosatnog obilaska piramida i dvodnevne diskusije, Deniken je kazao da nikako ne razumije vlasti BiH što ne daju finansijsku potporu projektu Bosanska piramida Sunca. "U ovo zaista vrijedi uložiti desetke miliona dolara i sigurno je da bi se sve brzo isplatilo i zaradilo" rekao je Daniken.

"Činjenice su nepobitne – postoje tuneli, oblik piramida i pravilne orijentacije prema stranama svijeta. U svojoj karijeri nisam se sreo s većom misterijem od bosanskih piramida. Znam jako dobro što je prirodno, a što umjetno stvoreno. Tuneli i zidovi piramida u Visokom su umjetno urađeni," objasnio je Daniken.

Osmanagić je nakon njegove posjete zaključio da je riječ o vrlo energičnom i bistrom istraživaču. 

“Zaključili smo da bosanske i egipatske piramide imaju mnoge zajedničke karakteristike (geometrija, orijentacija, podzemni tuneli, podzemne vode). Poklonio mi je svoju novu knjigu gdje je u posveti napisao da mu je čast što se družio s 'velikim pronalazačem Semirom Osmanagićem'", priča nam Osmanagić na kraju razgovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije