Saša Lošić na RadioSarajevu: Ne slušam narodnjake

Radiosarajevo.ba
Saša Lošić na RadioSarajevu: Ne slušam narodnjake

Uoči koncerta Plavog orkestra koji je za 19. april najavljen u sarajevskoj Zetri, u goste nam je stigao frontmen benda Saša Lošić

Saznajemo da se bend proteklog vikenda okupio u Sarajevu i počeo sa intenzivnim probama za važan događaj koji je prvi njihov cjelovečernji nastup u Sarajevu nakon 13 godina. Koncert će biti otvoren pjesmom Amerika sa novog albuma Sedam, no na programu će biti i veliki broj starih pjesama Plavog orkestra

U razgovoru sa našim muzičkim urednikom Dinom Ćatovićem, Loša je pričao o razlozima za ovu turneju: 

Svoj dolazak u Zetru potvrdio veliki broj ljubitelja Plavog Orkestra iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Austrije i Njemačke, a mnogi od njih doći će u Sarajevo organiziranim autobusima.

"Doživljavam ovo kao specijalan koncert, kao poseban događaj. Imam neku podsvjesnu želju da zatvorim krug. Svaki čovjek u svom životu ima  potrebu da ostavi neki trag iza sebe. Ne želim se uhvatiti u zamku da kažem da je ovo zadnja turneja, ali je činjenica da su članovi Orkestra ušli u fazu kada nas je sve teže okupili. Naše su pauze sve duže - sedam, trinaest... Ne znam da li se možemo zamisliti na sljedećoj. Neki dan sam pročitao da Mick Jagger ima išijas! To me obeshrabrilo na neki čudan način jer Jagger u našim očima zaista ne smije imati išijas."  

Na pitanje o vječitoj podjeli među fanovima Beatlesa i Stonesa, Loša kaže kako su oni oduvijek pripadali prvoj kategoriji. Razlog je taj da poštuju melodiju, a Beatlesi su posebno bili poznati po svojim melodioznim pjesmama. 

"U bivšoj Jugoslaviji mnogi su mislili da moraš imati ozbiljan izraz lica, ali meni se činilo da život može biti sastavljen i od lakih ljetnih materijala. Slavili smo poetiku ljeta, kroz pop akorde. Mada, u smislu karijere, ipak smo bliže Stonesima, trajemo od 1983, strah me i pomisliti otkada trajemo", kaže Loša. 

Kao gošće, na sceni će se pojaviti jedna od najpoznatijih regionalnih di-džejana -DJ Rea iz Zagreba, kao i poznata vokalna solistkinja i klavijaturistkinja Daša Gradišek iz Ljubljane.

Među gostima pojavit će se grupa Vampiri, tribute bend Beatlesa iz Beograda: 

"Na koncertu ćemo imati i jedan poseban segment: takmičenje između lažnih Beatlesa i lažnih Beatlesa, odnosno između grupe Vampiri i nas. Koncert će vrlo oštrom linijom biti odijeljen između pop i folk dijela, jer i to je Plavi Orkestar."

Na konstataciju voditelja da je pjesma 'Ti misliš da je meni lako' koju je Plavi orkestar otpjevao u duetu sa folk pjevačicom Draganom Mirković, i pitanje šta mu je bio motiv da snimi ovakvu pjesmu, Loša kaže: 

"Mi smo bend koji stalno hoda po rubu i rizikuje, jer mislim da stvaranje uvijek mora biti malo politički nekorektno. Ne mora se ovo što mi radimo zvati umjetnost, ali mene zanima psihološka platforma svih reakcija na tu pjesmu. Kada smo je objavili nisam mogao vjerovati kakva se podjela napravila: "RIP Plavi Orkestar", "Žao mi je dana kad sam vas počela slušati", razne psovke... Da je postojao internet u doba kada smo objavili Šta će nama šoferima kuća sa Nadom Obrić šta bi se tada dešavalo s nama? Slično je bilo i u vrijeme kada se pojavila Suada. Unisono su nas napadali i govorili da smo novi varvari, kočijaši, kitch-jugend, da je pojavom pjesme Suada jugoslovenski rock'n'roll doživio estetsko dno... Mene je to stvarno pogađalo jer lično nikada nisam slušao narodnjake, niti je iko iz benda. Ali još na prvom derneku, u tadašnjoj ulici Darovalaca krvi, kada su se kroz šalu rodili prvi taktovi pjesme Suada, mi smo osjetili ljepotu tog incidenta  u našem ranom pop-punk repertoaru. Kako tada, tako i danas. Ostali smo bend za sve generacije.."

Kako saznajemo, za koncert je već sada prodato nekoliko hiljada ulaznica. Prošle sedmice je zbog velikog interesovanja fanova iz cijelog regiona u prodaju pušten i novi kontingent ulaznica, te karte za fan-pit koje će fanovima osigurati da budu smješteni uz samu binu i backstage grupe. Karte je moguće na svim prodajnim mjestima, kao i putem portala http://www.kupikartu.ba/.

Loša se osvrnuo i na suradnju sa Dubioza Kolektivom, započet njihovom pjesmom Vidi, vidi, vidi a nastavljen gostovanjem Dubioze u pjesmi Revolucija

"Njihovi koncerti su mi promijenili odnos prema živom nastupu. To je energija koja dokazuje da kada iz svoje avlije napraviš apstrakciju, ona postaje univerzalna za cijeli svijet. To se mora izgovoriti - oni su trenutno naš najveći bend", zaključio je naš sagovornik. 

          

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije