Saša Gavrić o European film weeku

Radiosarajevo.ba
Saša Gavrić o European film weeku


radiosarajevo.ba: Objasnite nam pobliže projekat European Film Week, kako je koncipiran, koji su mu ciljevi?


Saša Gavrić: Nadovezujući se na prošlogodišnji projekt European Film Week 2008, organizovan od strane Sarajevskog otvorenog centra u saradnji sa kulturnim centrima i ambasadama država članica Evropske unije Sarajevski otvoreni centar i 2009 se odlučio za realizaciju Evropskog filmeog progam – cjelogodišnjeg filmskog projekta, koji se dešava u 12 bosansko-hercegovačkih gradova.

Cilj ovog projekta je promocija evropske kinematografije i nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru rijetkih bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni za dotične zemlje. Ujedno, građanima u manjim bh. gradovima želimo omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u većini tih gradova. Kako bi ovaj program bio dostupan što široj javnosti, ulaz na sve projekcije je besplatan.


radiosarajevo.ba: European Film Week se održava po mnogim gradovima u BiH, na kakav odaziv nailazite u lokalnim zajednicama?

S.G.: Projekt se sastoji od deset Sedmica evropskog filma, osam Dana evropskog dokumentarnog filma i devet Sedmica španskog filma.

To znači da će se 2009. Desiti 27 različitih filmskih događaja u različitim bh. gradovima. Odaziv je pri tome različit, jer je uslovljen lokalnim strukturama i generalnim stanjem u bh. društvu. Ipak, mi moramo reći da smo jako zadovoljni kako lokalna publika reaguje na ove projekte.

Veliki doprinos u tome imaju naravno naši partneri u raznim gradovima, koji svojim radom, ustupanjem sala za prikazivanjem, doprinosom u promociji ili generalnim velikim angažmanom, koji na primjer svaki put nalazimo u Bihaćkom Kulturnom centru, utiču na uspjeh.

Naša želja je da utičimo na obnovu kulture i umjetnosti u BiH. Odaziv publike je iz godine u godinu veću, a to je najbitnije.



radiosarajevo.ba: Kakvo je interesovanje građana za evropsku kinematografiju? Koliko je European Film Week posjećen?

S.G.: Građani su zasićeni holivudskom mainstream film-kulturom. Ona je sveprisutna, na TV-u, u bioskopima... Naravno, imamo priliku da gledamo i evropsku produkciju, ali ipak, njegovo prisustvo može i treba biti još veće, jer evropske zemlje su nam oduvijek bile bliske, i sami se ubrajamo u njih, i zbog toga evropska kinematografija treba biti predstavljena na što širi način u BiH.


radiosarajevo.ba: Po kojem kriteriju se biraju filmovi koji će se prikazivati i kako dolazite do njih?

S.G.: Filmovi se biraju na razne načine. U većini slučajeva zajedno sa partnerima iz EUNIC mreže, mreže evropskih kulturnih centar i odjeljenja za kulturu u ambasadama EU-država u BiH, donesemo odluku o jednoj temi i na osnovu toga onda radimo na istoj. Većina ovih institucija imaju pristup državnim filmskim arhivima u svojim prijestolnicama preko kojih možemo doći do velikog broja filmova.

Neke od filmova naravno i sami tražimo i klasičnim putem, preko produkcijske kuće ili samog režisera, dolazimo do filma. Izbor nije jednostavan, ali mi i ne težimo kao visokoestetskim programima, pripremljeni od preskupih kustosa, jer smo svjesni da u BiH skoro da ne postoji takva publika. Nama je više bitno što šire prisustvo u BiH, u odnosu na eletne filmske programe-retrospektive.



radiosarajevo.ba: Kakva je suradnja SOC-a sa drugim udruženjima i institucijama povodom ovog projekta?

S.G.: Sarajevski otvoreni centar, koji mi i sami rado zovemo Soc, je za svoje dvije godine postojanja uspostavio odlične saradnje. Od lokalnih partnera, najznačajniji su naši partnerima u drugim bh. gradovima, sa kojim radimo na ovim projektima. Saradnja npr. sa OKC Abrašević iz Mostara, Kulturnim centrom u Bihaću, Muzejom grada Zenice, Bosanskim kulturnim centrom u Gračanici ili Omladinskim savjetom u Banjoj Luci je više nego odlična. Ali, i partneri iz drugih gradova, koje ovdje nisam mogao sve nabrajati, su odlično prihvatili ovu saradnju.

Institucije Bosne i Hercegovine su samo jednim djelom prepoznali znavčaj ovog projekta. Tačnije, jedino Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je pokazalo interest za ovaj projekt i oni nas podržavaju već drugu godinu. Pored njih, od velikog značaja nam je podrška ProCredit banke i same Evropske unije, koja najviše sredstava ulaže u ovaj projekt. Bez Evropske unije ovaj projekt ne bi se mogao ni desiti.



radiosarajevo.ba: Kakvi su daljnji planovi SOC-a na planu kulture? Imate li u planu neke nove projekte?

S.G.: Sarajevski otvoreni centar ovu jesen nastavlja sa jako intenzivnim radom. Tako ćemo od 23-27.09. u Kinu Meeting Point, u organzaciji naše NGO i Španske ambasade u BiH, desiće se 8. Ciklus španske kinematografije. Ovaj program će se nakon toga, u okviru Sedmica španskog filma prikazivati u 9 bh. gradova, kako bi ovaj odličan program prikazali što široj publici. Takođe u septembru u Galeriji Roman Petrović, tačnije u 25.09. u 19h ćemo otvoriti, opet u saradnji sa Španskom ambasadom, izložbu fotografija mladog banjalučkog fotografa Dražen Grujića, pod imenom «Urbani fragmenti». Izložba prikazuje neobične detalje, urbane fragmente, arhitektonske prizore u Barseloni, nastale prošle godine.

U oktobru naš rad nastavljamo sa Danima evropskog dokumentarnog filma koji 4.10. počinju u Mostaru i Goraždu i nakon toga takođe putuju po raznim bh. gradovima.

Kao što vidite, aktivnosti su različite i mnogobrojnte. Svoje uspješne filmske projekte Sarajevski otvoreni centar u 2010. želi proširiti i na evropski animirani film, evropski dječiji film i evropski kratki film, kako bi na taj naćin što široj publici prestavio raznolike kulturne programe i obogatio ponudu manjih bh. sredina. Od strane domaćih vlasti očekujemo širu podršku, s obzirom da se ovdje radi o cjelogodišnjim, cjelodržavnim projektima, koji ne se ne fokusira isključivo na kulturne projekte u glavnog gradu BiH.

Naše aktivnosti ćemo naravno nastaviti i u polju interreligijskog obrazovanja (ključna riječ: Kultura religija) i civilnog obrazovanja, gdje smo takođe vrlo intenzivno aktivni.


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije