Sarajlija Dragan Damjanović postao predsjednik tehničkog društva koji je dio IEEE

0
Radiosarajevo.ba
Sarajlija Dragan Damjanović postao predsjednik tehničkog društva koji je dio IEEE
Foto: Facebook/ Dr. Edhem 'Eddie' Custovic / Sarajlija Dragan Damjanović

Sarajlija Dragan Damjanović nedavno je izabran za predsjednika u jednom od tehničkih društava u okviru najveće svjetske tehničke organizacije Instituta za elektrotehniku i elektronike IEEE.

Informaciju je objavio Edhem Čustović, osnivač BH Futures Fondacije putem Facebooka, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Sarajlija Dragan Damjanović, sa skoro 30,000 citata, vjerovatno najcitiraniji naučnik porijeklom iz Bosne i Hercegovine jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za feroelektriku (materijali koji pretvaraju električnu energiju u mehaničku energiju i obrnuto).

Poznati meteorolog objavio prognozu sve do 6. maja: Najvažniji dan 'problematičan' za cijeli region

Poznati meteorolog objavio prognozu sve do 6. maja: Najvažniji dan 'problematičan' za cijeli region

Nedavno je izabran za predsjednika u jednom od tehničkih društava u sklopu najveće svjetske tehničke organizacije IEEE (Institut za elektrotehniku i elektroniku).

Mislim da samo mali broj ljudi poznaje ime prof. dr. Dragana Damjanovića! Ali evo brojnih razloga zašto biste trebali biti svjesni njega i njegovih nevjerovatnih postignuća u karijeri:

Rođen je i odrastao u Sarajevu, gdje je diplomirao fiziku na Univerzitetu u Sarajevu 1980. godine

Doktorirao je iz oblasti keramičkih znanosti na Državnom univerzitetu Pensilvanije (Penn State) 1987.

Od 1988. do 1991. bio je znanstveni suradnik u Laboratoriju za istraživanje materijala na PSU.

Pridružio se kao profesor Laboratoriju za keramiku, Institutu za materijale, na Švicarskom saveznom tehnološkom institutu u Lausannei (EPFL) 1991. godine, gdje i danas živi i radi.

Dragan je vodio ili učestvovao u oko 40 nacionalnih, multinacionalnih i bilateralnih međunarodnih projekata finansiranih od strane švajcarskih, evropskih, američkih i japanskih finansijskih agencija i industrija.

Bio je konsultant za materijale za piezoelektrične aktuatore, senzore i pretvarače za kompanije iz Francuske, Njemačke, Danske, Japana i Švicarske.

Održao je preko 110 pozvanih i plenarnih predavanja na različitim tehničkim konferencijama i objavio je preko 260 članaka, s H-faktorom Google scholar-a od 76.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. On je Fellow (Najprestižnija oznaka za člana) IEEE i Američkog keramičkog društva. Prof. Damjanović je jednostavno gigant u domenu nauke! Kao što volimo reći 'Svjetski ali naš'" napisao je u objavi Čustović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije