Sarajevo: Preminuo Boris Čistopoljski

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Preminuo Boris Čistopoljski
Foto: Facebook / Boris Čistopoljski

JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo ostala je bez još jednog vrijednog člana.

Na bolji svijet je otišao njihov kolega, akademski grafičar, Boris Čistopoljski.

Riječ je o umjetniku bogate stvaralačke imaginacije, čija su djela u estetskom smislu važan reprezent bh. likovne scene. Rođen je 12. avgusta 1959. godine u Sarajevu gdje je završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti te Akademiju likovnih umjetnosti.

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

Boris Čistopoljski je od 1987. godine bio član Udruženja likovnih umjetnika BiH . Nakon završene Akademije radio je kao slikar – patiner, potom scenograf na tadašnjoj TVSA, kasnije TVBiH, do 1997. godine kada prelazi na mjesto profesora grafike u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo. U periodu od oktobra 1996. do maja 2000. godine, na poziv profesora Muhameda Karamehmedovića, bio je angažiran i na radnom mjestu direktora tehnike u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Izlagao je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama i bio učesnik likovnih kolonija u Doboju, Velikoj Kladuši, Sinjem Vrhu u Sloveniji, Ostrošcu, Počitelju. Federalna podsjeća da je na likovnoj Koloniji Krušnica u Bosanskoj Krupi bio redovni učesnik od 1999. a od od 2014. godine obnašao i funkciju umjetničkog rukovoditelja ove kolonije.

JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo ostala je bez još jednog vrijednog člana. Na bolji svijet je otišao...

Posted by JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo on Wednesday, May 24, 2023

Dobitnik je nagrade Roman Petrović za 2014. godinu.

Čistopoljski će ostati upamćen kao izvrstan grafičar, autor plakata, kataloga, scenografija za televiziju, pozorište, koncerte i manifestacije različitog karaktera. Zajedno sa suprugom Mirjanom, bio je autor i koautor velikog broja lutaka za pozorište i televiziju.

Komemoracija za profesora Borisa Čistopoljskog održat će se u Galeriji sarajevske Srednje škole primijenjenih umjetnosti, 27. maja 2023. godine, u 11 sati. Sahrana će se obaviti isti dan, u subotu 27. maja 2023. godine u 13 sati, na Gradskom groblju Vlakovo Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije