Reis Kavazović na kraju ramazana: Bilo je ovo blagoslovljeno vrijeme

4
Piše: Faruk Vele
Reis Kavazović na kraju ramazana: Bilo je ovo blagoslovljeno vrijeme
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Reis Kavazović

Danas je pretposljednji dan mjeseca ramazana. Mjesec dana u kojima su muslimani posebno intenzivno nastojali postići Božje zadovoljstvo i unutrašnji mir postom, obavljanjem molitve, veličanjem Boga (zikr), ali i sadakom, pomažući potrebnima i drugim Bogu ugodnim djelima, polako završava ovogodišnji ciklus.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović kaže za Radiosarajevo.ba kako ramazanski dani idu smireno svom kraju.

„Blago, kao što su nas i pohodili na početku. Bilo je ovo blagoslovljeno vrijeme, Allahov dar ljudima, drugačiji od Njegovih drugih darova. Ramazansko vrijeme je blaženo, napućeno poput šipurka ruhanijetom (duhovna svjesnost, ar.) naših dova, namaza, posta, zekata, svakojakih dobrih djela, broja im ne znamo“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović, te dodao:

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

„Neka nas dragi Bog poživi u Svom rizaluku (zadovoljstvo, ar.). Molim Ga da riznice Svoje milosti drži otvorenim za sve ljude, a posebno za nas grješne robove Njegove. Gospodaru naš mi smo Tvoje siromašne sluge, pomozi nam da sačuvamo svoju dušu i da se Tebi vratimo čiste duše i srca. Amin“.

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak, 2. maja 2022. godine. Bajram-namaz je u 6.17 sati.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon sabah-namaza, koji će se klanjati s početkom u 5.00 sati, bit će održan svečani program u izvedbi poznatih učača Kur'ana, ilahija i kasida, s početkom u 5.20 sati. Prigodan vaz ovom prilikom održat će prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hfz. Mensur-ef. Malkić.

Prvog dana reisu-l-ulema organizira tradicionalno bajramsko čestitanje, od 10.00 do 13.00 sati, u Svečanom salonu u Kancelariji reisu-l-uleme.

Drugi dan Bajrama Islamska zajednica obilježava kao Dan šehida, odnosno kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći svoju porodicu i čast, svoju vjeru i domovinu.

Centralni događaj bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, s početkom u 11.00 sati.

Planirano je prisustvo predstavnika Islamske zajednice, članova šehidskih porodica, kao i predstavnika svih nivoa vlasti, boračkih i drugih organizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije