Razgovor s povodom: Marijela Margeta Hašimbegović na čelu Kuće na obali

Radiosarajevo.ba
Razgovor s povodom: Marijela Margeta Hašimbegović na čelu Kuće na obali

Narodno pozorište u Sarajevu dobilo je novu rukovoditeljicu. To je Marijela Margeta Hašimbegović koja će u narednih šest mjeseci (do zvaničnog konkursa koji će tada biti raspisan) obavljati dužnost direktora ove kulturne institucije. 

Gospođa Hašimbegović iskusna je teatarska djelatnica. Dugogodišnja je voditeljica tehničkih službi u Kući na obali, poznata scenografkinja i kostimografkinja. 

Otvarajući novu umjetničku sezonu 2015/2016, koja počinje večeras Gala koncertom, najavila je četiri premijere i jednu koprodukciju. Razgovor za Radiosarajevo.ba počinjemo pitanjem šta su njeni najveći izazovi od kada je postavljena na mjesto v.d. direktorice. 

Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba

Marijela Margeta Hašimbegović: Moji najveći izazovi su da pokušam napraviti pozitivnu i radnu atmosferu, disciplinu koja je pomalo narušena u svim segmentima. Želim da svi zajedno dođemo do jedne bolje atmosfere koja će zasigurno rezultirati dobrim projektima. Od dugogodišnjih neuvjeta za rad, ljudi jednostavno postaju inertni i gube volju za poslom. A ovaj posao iziskuje cjelovitog čovjeka, cjelovit angažman, mnogo ljubavi i odricanja. 

Radiosarajevo.ba: Dolazite iz pozadine, iz tehničke službe. Koliko je važan i taj "nevidljivi segment" podrške predstavama - kako motivirati ljude za čija imena se ne zna? 

Večerašnji Gala koncert počinje u 19.30, a prema posljednjim informacijama, u prodaji je ostao još mali broj ulaznica

Marijela Margeta Hašimbegović: Vrlo je važno iskustvo koje sam stjecala proteklih godina, jer sam ovladala svim segmentima pripreme teatarskih projekata. Ako tu izgubite na energiji i kvalitetu, to se jako reflektira na krajnji ishod. Likovnost jednog projekta koja se odnosi na scenografiju i kostimografiju je važan segment predstave, a ja sam vodila sve tehničke službe koje se time bave i koje vode računa o tome i nakon premijere predstave i krene u tekući repertoar. Važno je sačuvati entuzijazam svih tih ljudi, a čini mi se da mi je to do sada uspijevalo, jer naša zgrada je tehnološki prilično neopremljena i nismo ni izbliza na nivou i standardima kakvi bi trebali vladati u jednoj nacionalnoj kući.  

Konkretan primjer - imate stari projekt sa starom sijalicom koja ne može poslati kvalitetnu projekciju titla s prijevodom. Publika se opravdano žali na loš kvalitet titla, a kako da im objasnimo da je razlog stari projektor i naša nemogućnost da nabavimo novi, bolji. 

Radiosarajevo.ba: Kako ste pripremali novu sezonu? 

Marijela Margeta Hašimbegović: Drago nam je da uspijevamo uprkos svim nedaćama. Kompletna rukovodeća struktura pozorišta promijenila se nedavno - svi smo trenutno na funkcijama v.d. do novog zvaničnog konkursa. S radošću najavljujem dva nova naslova iz segmenta opere - Lucia Di Lammermour čija je premijera već u oktobru, te praizvedbu nove bh. opere Zmaj od bosne, Asima Horozića i Nijaza Alispahića koju pripremamo za mart. Nova dramska premijera bit će Mrtve duše u režiji Diega De Brea, dok nam balet za kraj decembra priprema Krcka Oraščića od Čajkovskog. Radujemo se i što će na repertoar doći i koprodukcija s festivalom MESS i teatrom Ulysses - predstava Antigona 2000 godina poslije, u režiji Lenke Udovički. Mislim da ova autorska imena i naslovi dokazuju istinski kvalitet kojem teži ova kuća. 

Moram reći da imam i jednu moralnu obavezu, veliki dug koji nismo uspjeli ispuniti prema našem dugogodišnjem umjetničkom saradniku koji nas je napustio prošle godine - Sulejmanu Kupusoviću. Željeli bismo završiti rad na njegovom projektu kojeg nije stigao uraditi - Cigani lete u nebo.

Radiosarajevo.ba: Najljepša hvala na razgovoru i radujemo se novim predstavama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije