Razgovor koji treba pročitati svaki fan grupe 'Zoster': Mario otkrio sve tajne albuma 'Najgori'

5
D.Ć. i D.S.
Razgovor koji treba pročitati svaki fan grupe 'Zoster': Mario otkrio sve tajne albuma 'Najgori'
FOTO: Facebook / Mario Knezović, Zoster

Grupa Zoster u septembru ove godine objavila je svoj dugoočekivani, peti studijski album Najgori.

Singlove Kuda idu svi ti ljudi, Treba mi keš, Čovjek želi da je ptica, Čovjek zvani činjenica i Mozak na pašnjak pjevamo proteklih nekoliko mjeseci, a šta se krije iza stihova u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba otkrio je frontmen benda Mario Knezović.

Radiosarajevo.ba: Riječ je o konceptualnom album o najgorem, odnosno o Tadiji. Priča se može sasvim lijepo pratiti, a naravno pjesme funkcionišu i same za sebe. Postoji jedna fraza koja se često ponavlja "on je svoje voljeno upucao u koljeno".

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Mario: Fraza se ponavlja u dvije pjesme i to je svjesno kako bi imali dvije perspektive. U jednoj pjesmi se govori on je to uradio, a u drugoj čujemo kad on to govori. Tako da se kao u filmu glasina potvrđuje, nama je to fikcija, ali kao da smo iz više izvora dobili istu informaciju.

Radiosarajevo.ba: On ustvari potvrđuje glasine o sebi, ako sam svoje voljeno upucao u koljeno, možeš misliti šta ću tebi uraditi, ako onoga koga volim povrijedim, onda kako ću tek tebe koji mi nisi ništa.

"Mozak na pašnjak": Pogledajte novi spot grupe Zoster

"Mozak na pašnjak": Pogledajte novi spot grupe Zoster

Mario: To je dramski momenat gdje najgori Tadija sjedi i ima svoje vukove, drugove i on im to kaže. Zatim, jedan od njih koji je svjedok tome, to potvrđuje u svom iskazu. Tadija je najgori zato što on to prihvata, prihvata da bije mačem i prihvata da će od njega i stradati.

I to je jedna tužna sudbina, a on je imao potencijal da bude najbolji, ali eto život ga je slomio i postao je najgori. Svi mi imamo u sebi najbolju varijantu sebe i možemo imati najgoru. Trudim se da budem uvijek najbolji ja, ne iz razloga da bi nekom udovoljio nego zato što me to ispunjava, bar taj pokušaj da dam sve najbolje od sebe jer nemamo puno vremena na zemlji, imamo taj svoj životni vijek i mislim da je dokazano već da ga je uzaludno trošit na zločestoću.

Radiosarajevo.ba: Album se zove Najgori, često se čuje i mišljenje da je ovaj Najgori, najbolji album Zostera. Grupa konstantno napreduje, ono šta ste malo promijenili je pristup stvaranju pjesama, rekli ste da ste sada prešli na klavijature.

Mario: To je već odavno, to već traje sedam, osam godina, klavijature daju jedan drugi kontekst u kojem i pišem pjesme.

Radiosarajevo.ba: Znači razlika je kad je gitara i kad je klavijatura?

Mario: Pa jest u interpretaciji. Evo, upravo kao što je ova igra 'on je svoje voljeno', pa onda zamijeniš, daš mu neki drugi kontekst, to su na neki način i opća mjesta koja mi propitujemo stavljajući ih u drugi koncept.

Zoster objavio novi muzički spot
Foto: Promocija: Zoster objavio novi muzički spot

Na primjer, igranje sa upravnim govorom kao šta je tu kad se govori iz prvog lica i kad se govori o nekom fraziranju i onda dobije drugo značenje, neki novi kontekst koji je u najmanju ruku zanimljiv nama kao autorima.

Radiosarajevo.ba: U pjesmi Čovjek želi da je ptica, to je bio jedan od prvih singlova koju su objavljeni, momenat koji je fantastičan je 'Zašto smo se borili?', svi ti urlici … Svako to pjeva na svoj način, nekom je to neki PTSP-i, neko se bori za sebe. O čemu je riječ?

Mario: Tu smo ostavili ljudima da vide oni šta je to za šta su se borili. Naučio sam kroz život, evo sada sam u 45 godini , da jedino za što mogu odgovarati sam ja sam i moja maloljetna djeca do zakonski 18 godine, a nakon toga oni sami moraju preuzeti odgovornost za svoja djela.

Radiosarajevo.ba: Moramo podcrtati i da se osjeti rad producenta Adisa Sirbubala na albumu.

Mario: Adis je radio većinu aranžmana, neke smo radili zajedno, neke je radio on sam. Adis je jako puno doprinijeo ovom albumu, ta dobra hemija se i čuje.

Radiosarajevo: Rekli smo album je konceptualni, ide sve od prve do devete pjesme i ona ulijeće deseta, Bajna, koja malo odskače iz Najgoreg. Saznali smo da je objavljena prije četiri godine.

Mario: Bio je jedan projekt koji sam radio u Puli, tu je objavljeno sedam pjesama i Bajna je na tom albumu, odsvirao sam skoro sve klavijature i znao sam tada da će ona biti na ovom albumu.

Bajna je jedan kontrapunkt cijeloj ovoj priči i ona je snoviđenje Tadijino... Vraćamo se na one prve postavke kad je bio zaljubljen, kad još nije izabrao ovu tamnu stranu. Tako je Aleksa Šantić napisao Eminu, koju on nikad nije vidio, to je jedna od najljepših pjesama od Alekse gdje je on dao sebi na maštu i koja nije banalna. Tako i ova moja pjesma Bajna, Tadija možda i umire s mišlju da je njemu nakon svega možda samo trebala ljubav.

Promocija albuma Najgori bit će u subotu, 23. decembra u 20 sati, u sarajevskom Domu mladih.

Dodat ćemo da osim Marijeve muzičke karijere pratitimo i glumačku. Ostvario je ulogu u seriji Kotlina Danisa Tanovića, a gledat ćemo ga i u novom sitcomu Princ iz Eleja u produkciji BH Content Laba. Sarajevska publika Knezovića je imala priliku promatrat i u okviru ovogodišnjeg Festivala MESS u predstavi Noć s Aleksom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije