Razgovarali smo s Esadom Arnautalićem, 'ocem' sarajevskog zvuka

Radiosarajevo.ba
Razgovarali smo s Esadom Arnautalićem, 'ocem' sarajevskog zvuka
Nekoliko jubileja vezanih za Sarajevo obilježava se početkom mjeseca aprila.

Osim godišnjice oslobođenja Grada, na dan 6. aprila davne 1967. godine započela je i tradicija koja će trajati sve do kraja osamdesetih - festival zabavne muzike Vaš šlager sezone

Muzički vremeplov: Prvi festival 'Vaš šlager sezone' održan je 6. aprila 1967. (FOTO+VIDEO)

Ova obljetnica bila je razlog da pozovemo Esada Arnautalića, idejnog tvorca festivala koji je definitivno ostavio veliki trag na muzičku scenu cjelokupne bivše Jugoslavije. 

Ovaj muzički stručnjak, kompozitor, aranžer i višedecenijski sudionik fenomena zvanog sarajevska pop-rock škola bio je jedan od najzaslužnijih ljudi koji su stvorili dobru sarajevsku zabavnu muziku. Rođen je 28. februara 1939. godine u Sarajevu. 

U razgovoru za Radiosarajevo.ba prisjeća se, kako ga on naziva, zlatnog doba i  evocira uspomene na nekadašnju sarajevsku muzičku scenu.

"Ja bih prije svega želio da svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam 70. rođendan Radija Sarajevo uz koji su sve generacije odrastale. Što se tiče festivala Vaš šlager sezone, on je nastao iz programskih potreba Radija Sarajevo, gdje sam tada radio. U to vrijeme smo snimali i slušali snimke stranih autora, i definitivno sam odlučio da krenemo i s našom produkcijom. Nakon što sam snimio pjesmu Dragana Stojnića Bila je tako lijepa, nastao je i prvi bosanskohercegovački hit Četiri mladića idu s Trebevića. Bila je to legendarna pjesma Kornelija Kovača koju je pjevao Vedo Hamzić. Tada smo uvidjeli da programi traže domaće autore i odmah smo, naravno, povećali procent domaćih autora. To je bila suština nastanka Vašeg šlagera sezone", ističe Arnautalić.

Ovaj vrsni muzički stručnjak početkom '60-ih počinje raditi na Radiju Sarajevo kao muzički urednik i producent, koji je svojim velikim zalaganjem i umijećem širom otvorio vrata prvoj generaciji buduće sarajevske pop-rock škole, medu kojima su Indexi bili pioniri i ostali jedan od najistaknutijih bendova.

"U tadašnjoj organizaciji nije nas bilo mnogo, ali sam ja pozvao sve iz Jugoslavije kako bismo mogli organizirati takmičenje. U prvoj godini pobijedio je Kemal Monteno s pjesmom Lidija."

Prvo izdanje Šlagera održano je u dvorani Radničkog univerziteta Đuro Đaković, današnjem Bosanskom kulturnom centru, ali već 1969. manifestacija se seli u novoizgrađenu dvoranu Skenderija.  


"Kada se prešlo u Skenderiju, grad se kupao u sreći, bila je to velika svečanost i svi su željeli ići na Šlager", prisjeća se naš sugovornik. 

Ne treba zaboraviti da je gospodin Esad Arnautalić autor značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove Miris dunja, Ovo malo duše, Azra i Savršeni krug.

Ističe da je iskonska potreba čovjeka, arija ili melodija, kao što je potreba kisik i voda. 

"Ali, svaka generacija ima svoju muziku, jer vjerovatno se ni našim roditeljima nisu sviđali Beatlesi, pa su i dalje čudo 20. vijeka. Danas se svi bave muzikom, a ja sam mišljenja da to nije ispravno. Isto kao što je Picaso napravio slike i onda je došlo nekoliko polutalentiranih, napravilo ram, pocrnili platno i kazali - crnac u tunelu. Naravno, u svakoj generaciji ima talentiranih muzičara i danas se neki izdvajaju", zaključuje ovaj vrsni poznavalac muzičke umjetnosti.

Esad Arnautalić 2007. godine, dobitnik je nagrade Davorin za životno djelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije