Navršile su se tri godine od smrti majke Hatidže Mehmedović

0
AA / Radiosarajevo.ba
Navršile su se tri godine od smrti majke Hatidže Mehmedović

Prošle su tri godine od smrti Hatidže Mehmedović.

Bila je predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", a koja je 23 godine ustrajavala u borbi za istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine, te dolasku do pravde i kažnjavanju zločinaca.

Mehmedović je nakon duže i teške bolesti preminula 22. jula 2018. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ona je u genocidu u Srebrenici 1995. izgubila brojne članove porodice i duže od dvije decenije provela je boreći se za istinu.

Hatidži Mehmedović su u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine ubijena dvojica sinova, Almir (18) i Azmir (21), i muž Abdulah (44).

I pored toga što je ostala sama, vratila se u Srebrenicu gdje je nastavila borbu za istinu o genocidu nad Bošnjacima i pravdu.

Nakon gubitka porodice, Hatidža je život posvetila širenju istine o Srebrenici i pokušavajući dokazati šta se zapravo dogodilo u Srebrenici tokom rata u Bosni i Hercegovini, a mnogima je u sjećanju upravo ova hrabra žena simbol patnje i traganja za pravdom i istinom.

O majci Hatidži je pisala i Angelina Jolie...

I poznata američka glumica Angelina Jolie objavila je autorski tekst na portalu CNN-a povodom smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice udruženja "Majke Srebrenice".

"Hatidžu Mehmedović upoznala sam prije četiri godine kada sam posjetila Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima. Dobro se sjećam našeg susreta. Sjedeći u krugu drugih ožalošćenih udovica i majki Srebrenice, tiho je ispričala svoju priču.

Opisala je sliku života prije rata, sa mužem Abdulahom i sinovima, Azmirom i Almirom, koji su imali 21 i 18 godina. Onda je opisala užasne dane jula 1995. godine, kada su ih prisilno odvojili od nje i poslali u smrt, zajedno s najmanje osam hiljada drugih nevinih muškaraca i dječaka. Uz muža i sinove, Hatidža je izgubila i svog oca, dvojicu braće i brojne članove šire porodice...", napisala je tada, između ostalog, Jolie.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije