Profesorica Lamija Hadžiosmanović preminula u Sarajevu
Hadžiosmanović je autorica više naučnih radova i knjiga, a široj javnosti postala je poznata nakon što je prije nekoliko godina njen "Bosanski kuhar" proglašen u Francuskoj za jednu od najboljih knjiga u svijetu iz oblasti kulinarstva. Do detalja je opisala način pripremanja svih stradicionalnih jela koja se spremaju u Bosni i Hercegovini. Neka od njih skoro da su bila i zaboravljenja.
Profesorica Hadžiosmanović stekla je sva nastavna zvanja, a svoja naučna istraživanja usmjerila je u nekoliko pravaca – oblast bibliotekarstva, prevođenja s turskog jezika i izučavanje književne i kulturne baštine Bošnjaka.
Hadžiosmanović je rođena 1931. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirala je na Univerzitetu Ayni-Šems u Kajru 1966. godine, iz oblasti islamske civilizacije.
Doktorsku disertaciju "Biblioteke u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave" odbranila je 1977. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Dženaza će se klanjati u utorak, 10. 05. 2016. godine poslije podne namaza u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a ukop će se obaviti u 14:30 sati na gradskom mezarju Bare.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.