Pristanete li biti ateista, niste Bošnjak

Radiosarajevo.ba
Pristanete li biti ateista, niste Bošnjak


U posljednjem broju Saffa publicista Fatmir Alispahić napisao je tekst o vjerskim, ljudskim i intelektualnim dometima reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića. Redove tolikog ljubavnog intenziteta ne bi mogao doseći čak ni Rajko Vasić, koji je zahvaljujući ljubavnim pisamcima najdražem Predsjedniku uspio ući u uži izbor za Ninovu nagradu, piše online magazin Žurnal.

Ponesen najdubljim osjećajima, Alispahić nam je podario neporecive istine koje smo previdjeli zbog vlastitog kukavičluka i zluradosti. Izvucimo se svi zajedno iz jazbine i skrušeno priznajmo samo neke od njih:

- Bošnjaci, Srbi i Hrvati ne postoje izvan religije. Zanemarite sve druge identitete. Ni oni ne postoje.

- Ako vam prethodno nije jasno, onda morate znati: Vjera je kompas svake sadašnjosti.

- Ako pristanete da živite kao ateista automatski ste prestali živjeti kao Bošnjak. Niđe vas nema.

- Bošnjački identitet je ukičmljen u Islamskoj vjerskoj zajednici a nju simbolizira uspravnost i slobodoumnost sadašnjeg reisu-l-uleme. Ako reis Cerić bude imao problema s kičmom, nema tog kosmodiska koji će nam ponovo vratiti identitet.

- Reis Cerić je nadišao sve međunarodne domete čitavog bošnjačkog naroda. 

- Ko dirne u reisa Cerića, dirnuo je u čitav bošnjački narod. Ko njega vrijeđa, vrijeđa čitav bošnjački narod. Ko mu sredi vilu za male pare, stambeno je zbrinuo čitav bošnjački narod. Kad se on i Zukorlić vozaju u bijeloj limuzini, svi se s njima vozamo. I nije nam tijesno!

- Počašćeni smo što živimo u istom vremenu kao reis Cerić. Oni koji nisu, nek slobodno idu iz ovog vremena. Svakako su ateisti i niđe ih nema.

- Reis Cerić zaslužuje naciju od 80 miliona ljudi, a ne ovu šačicu jada. Svi na razmnožavanje, ili što bi rekli oni kukavni i zluradi ateisti: J... se, da prostite!

Ove masne redove napišite na papirić koji ćete onda, najbolje ujutro, na tašte zavrtiti tri puta iznad glave. Ko propusti, nema identitet i gdje je takav prispio?

Pročitajte dio teksta Fatmira Alispahića iz kojeg smo prepisali gore navedene teze. Ostatak Alispahićevog pisma s materijalnim i neporecivim dokazima reisove ukičmljenosti možete pročitati u posljednjem, ali ne i zadnjem, 294. broju Saffa.

Sretni smo što te imamo

Već desetak godina reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je ličnost o kojoj se najobilnije i najnegativnije piše i govori u dejtonskim medijima. Ne radi se o stvarnoj informativnoj potrebi, već o nastojanju da se od reisu-l-uleme, a time i od Islamske zajednice, stvori centar svih problema. Stotine su uvreda, kleveta, bezočnih konstrukcija rečenih na adresu reisu-l-uleme, i bezmalo isto toliko je šutnji bošnjačkih intelektualaca koji nisu detektirali i osudili ovu islamofobijsku pomamu. Pokušaj SDP-a da diskriminira djecu koja pohađaju vjeronauku u Kantonu Sarajevo, potakli su reisu-l-ulemu da najavi mogućnost protesta, zbog čega je iz SDP-ovskih političkih i medijskih jazbina izmišljeno da „reis poziva na rušenje ustavnog poretka", pa se čak i visoki predstavnik Valentin Inzko osmjelio da izmisli kako reisu-l-ulema podriva mir i „govori protivno ljudskom dostojanstvu". Poruka svih ovih napada je da bi reisu-l-ulema trebao zašutjeti za sva vremena, kako bi ugodio „ljudskom dostojanstvu", lažnom miru i toleranciji, a zapravo društvenom poretku u kojem bi Bošnjaci živjeli kao drugorazredni građani. Jer narod koji pristane da mu se odrekne pravo na njegovu vjeru, pristao je na svoj nestanak, budući da je vjera fundament svake nacionalne kulture, ali i kompas svake sadašnjosti.

Ako bi Bošnjaci prihvatili podvalu o „sekularnom društvu" (Sekularna je država, jer njome ne upravljaju vjerske zajednice, a ne društvo koje poštuje slobodu vjerskih zajednica i vjersku okosnicu kulturne baštine!), to bi značilo da pristaju živjeti kao ateisti, čime bi prestali postojati kao Bošnjaci. Napose, može li se srpstvo i hrvatstvo vidjeti izvan pravoslavlja i katoličanstva?! Naravno da ne može! Zašto se onda Bošnjacima nameće ateizacija i demuslimanizacija kao demokratski standard, i zašto se reisu-l-ulema Islamske zajednice progoni i vrijeđa na najprizemniji način? Zato što je postojanje islama u Bosni i Hercegovini motiv genocida nad Bošnjacima, u svim historijskim etapama, pa i u ovoj dejtonskoj, u kojoj taj genocid ima oblik uništavanja bošnjačkog identiteta, temeljenog na vjeri u Bošnjaka, i ukičmljenog u Islamskoj zajednici.

U projektu takvog nastavka genocida nad Bošnjacima, Islamska zajednica, ovakva kakva jeste, koju simbolizira uspravnost i slobodoumnost sadašnjeg reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića - najveća je smetnja. Umrtvljivanje Islamske zajednice, njeno udaljavanje od bošnjačkih problema, tjeranje u intelektualni i patriotski kukavičluk - onako kako to rade neki na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu - krajnji je cilj ovih napada na reisu-l-ulemu Cerića.

U ovom tekstu mi nećemo ulaziti u analizu svih tih napada i kleveta na reisu-l-ulemu Cerića, kakvim nije izložena ni jedna javna ličnost u BiH. Na obraz onih koji finansiraju i kreiraju te medijske i političke napade na reisu-l-ulemu Cerića, a pogotovo na intelektualnu čast onih proračunatih Bošnjaka koji su se podali zluradosti i povjerovali u te laži i klevete, šaljemo ovaj tekst u kome predstavljamo dr. Mustafu ef. Cerića, kao jednog od najuglednijih Bošnjaka u povijesti, koji je odavno nadišao međunarodne domete bošnjačkog naroda. Reisu-l-ulema Cerić je na najuglednijim svjetskim adresama odavno ispred mnogih vjerskih poglavara koji zastupaju nacije od po 80 miliona ljudi, iz čega proizilazi zaključak da su ti dometi isključiva zasluga dr. Mustafe Cerića. Pri tome napominjemo da u Bošnjaka postoji kritična intelektualna masa koju više ništa ne može poremetiti u uvjerenju da je bošnjački narod počašćen ličnošću dr. Mustafe ef. Cerića, i da je napad na reisu-l-ulemu napad na bošnjački narod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije