Preminuo Vahid Šehić, dugogodišnji direktor MSŠ "Gornji Vakuf"

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo Vahid Šehić, dugogodišnji direktor MSŠ "Gornji Vakuf"
Foto: Žurnal / Vahid Šehić

Dugogodišnji direktor i profesor Mješovite srednje škole (MSŠ) "Gornji Vakuf" u Gornjem Vakufu-Uskoplju Vahid Šehić umro je danas u 64. godini.

Šehić je bio profesor fizike, a od prvih poratnih godina, pa do 2016. godine vodio je gornjovakufsku srednju školu, ostavljajući značajan trag u razvoju obrazovanja gradića na Vrbasu.

Početkom 2000-ih, zajedno s kantonalnim i lokalnim vlastima, predstavnicima Ureda visokog predstavnika (OHR), kao i kolegama, učestvovao je u aktivnostima obnove bivšeg Srednjoškolskog centra "Jura Mikulić", u kojem su smještene dvije srednje škole koje rade po bosanskom, odnosno hrvatskom planu i programu.

Zahvaljujući Šehiću i njegovim kolegama, ta tranzicija u općini - u kojoj je vihor rata i užasnih stradanja ostavio velike posljedice - obavljena je bez ozbiljnijih izazova. U navedenom periodu stasale su brojne generacije koje su završile srednjoškolsko obrazovanje u Gornjem Vakufu-Uskoplju, a nemalo njih je svoje školovanje nastavilo u većim centrima, ubilježivši značajne rezultate.

Shvaćajući značaj obrazovanja u ratom razorenom društvu, poticao je učenike na nastavak školovanja, vjerujući da tako mogu pomoći i svome gradu i zemlji.

S druge strane, u javnim istupima je dizao glas protiv koncepta "dvije škole pod jednim krovom" u Gornjem Vakufu-Uskoplju i segregacije djece, pozivajući na ujedinjenje dvije srednje škole u ovom gradu. Duboko je vjerovao u bosanske vrijednosti.

Vahid Šehić s učenicima - undefined

Foto: Gornjivakuf-x.com : Vahid Šehić s učenicima

"Ako nema drugog rješenja mora ovako, ali ja sam za objedinjavanje škola po principu u Brčkom. Trenutno, mislim da je, ipak, u pitanju segregacija djece. Ovi ljudi 1.000 godina žive ovdje i školovani su zajedno. Ne razlikujemo se ni po čemu osim po vjeri, a jezik nam se drugačije zove. Razumijemo se. Svako može ostati ono što jeste a da budemo zajedno", kazao je Šehić za Žurnal 2011. godine.

Dženaza-namaz Vahidu Šehiću bit će obavljena sutra (subota, 28. novembra) u haremu džamije Mehmed-bega Stočanina u Gornjem Vakufu-Uskoplju poslije ikindije-namaza (14 sati), dok će ukop biti obavljen na mezarju Rakovice.

Iza Šehića je ostala majka Fata, supruga Enisa, sinovi Ermin i Irfan, kćerka Amra i brojna rodbina i prijatelji.

Smrtovnica - undefined

Foto: Facebook: Smrtovnica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije