Preminuo režiser Gojko Šipovac

Radiosarajevo.ba
Preminuo režiser Gojko Šipovac

Gojko Šipovac
, istaknuti filmski radnik Bosne i Hercegovine, preminuo je danas, 27. marta, u 86. godini života.

Kako je saopćilo Udruženje filmskih radnika, komemoracija će se održati u srijedu (28. mart), u 11 sati u prostorijama kina Meeting Point u Sarajevu, u ulici Hamdije Kreševljakovića 13. Posljednji ispraćaj ovog istaknutog reditelja obavit će se istog dana, u 14 sati, na Gradskom groblju Lav.

Šipovac je rođen u Nevesinju 1926, a filmom se počeo baviti već 1953, kada je bh. kinematografija bila u povoju. Tokom života režirao je brojne kratke, dokumentarne i igrane filmove.

Među njegovim značajnim filmovima su kratki dokumentarni filmovi Voda iz 1959, Svojim snagama iz 1961. te Niste krivi iz 1962. Na igranom filmu debitovao je zajedno sa Hajrudinom Šibom Krvavcem u omnibusu Vrtlog 1964, sa segmentom Močvara.

Nakon toga je režirao igrane filmove Sretni umiru dvaput iz 1966, Opatica i komesar iz 1968, te film So iz 1973. Radio je i kao asistent režije na antologijskim filmovima Crni biseri Tome Janića i Valter brani sarajevo, Hajrudina Šibe Krvavca.

Gojko Šipovac je bio dugogodišnji član Udruženja filmskih radnika BiH i 2007. nagrađen je nagradom Udruženja, Ivica Matić, za životni doprinos bh. filmu.

„Gojko Šipovac je bio važan i do samoga kraja aktivan član našeg Udruženja, a njegova mudrost i iskustvo će nam itekako nedostajati“, navodi se u informaciji Udruženja filmskih radnika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije