Preminuo profesor Midhat Riđanović, slavni lingvista

11
Radiosarajevo.ba
Preminuo profesor Midhat Riđanović, slavni lingvista
FOTO: Facebook / Midhat Riđanović

Lingvista i profesor engleskog jezika Midhat Riđanović je preminuo u Sarajevu, u svojoj 88. godini. 

Midhat Riđanović je rođen 20. augusta 1935. godine u Novom Pazaru, a preminuo je 4. aprila 2023. godine u Sarajevu. 

On je završio studije engleskog i francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a specijalizirao je fonetiku na Univerzitetu u Londonu.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Postdiplomske studije je završio na univerzitetu u Michiganu, gdje je završio i doktorsku dizertaciju

U svojoj bogatoj karijeri ima šest objavljenih knjiga, veliki broj stučnih radova u domaćim i stranim časopisima, a učestvovao je i na brojim domaćim i međunarodnim skupovima

Bio je profesor na Univerzitetu u Sarajevu, na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta od 1964. godine. Osim u Sarajevu, bio je profesor u Libiji i SAD-u

Od njega se predivnom porukom oprostila i naša književnica Nura Bazdur Hubijar. Između ostalog, ona je napisala kako je profesor Riđanović bio "izuzetan intelektualac, naš najbolji lingvist, naučnik, vizionar, šeret, fajter za istinu". 

Noćas je u Sarajevu tiho, kao da se iskrao iz života, otišao prof.dr Midhat Riđanović, izuzetan intelektualac, naš...

Posted by Nura Bazdulj Hubijar on Tuesday, April 4, 2023

Na njenu objavu, ali i na druge vezane uz smrt profesora Riđanovića, redali su se komentari koji su se prisjećali našeg lingviste.  

"Treba se prisjetiti kako smo bili ponosni dok smo ga slušali u vijestima na engleskom na Olimpijadi '84 jer on je bio ono najbolje što smo tada mogli ponuditi svijetu u lingvistici i našem poimanju komunikacije na engleskom jeziku sa ostatkom svijeta.

U nauci je bio poznat po bezrezevnoj i beskompromisnoj predanosti, a iz njegovih polemika dosta smo naučili i o bosanskom jeziku. Vjerujem da i danas ima kvalitetnih profesora lingvistike, ali nekako ostaje osjećaj da ćemo se načekati na nekog sljedećeg profesora Riđanovića", glasi jedan od komentara na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije