Preminuo poznati bh. snimatelj Dragutin Drago Ressner

1
Fena
Preminuo poznati bh. snimatelj Dragutin Drago Ressner
Foto: Fena / Dragutin Drago Ressner

Nakon duže bolesti u Neumu je u nedjelju preminuo Dragutin Drago Ressner, direktor fotografije, foto dizajner, umjetnički fotograf i dugogodišnji član Udruženja filmskih radnika BiH, priopćili su iz tog udruženja na svojoj internetskoj stranici.

Drago Ressner se filmom počeo baviti 1959. godine, a snimio je 62 dokumentarna i kratka igrana filma, četiri igrana filma i dvije TV serije. Višestruko je nagrađivan na festivalima dokumentarnog i kratkog filma. Dobitnik je Nagrade za najbolju kolekciju fotografija na međunarodnom Bijenalu Opere i Baleta u Frankfurtu na Majni.

Samostalne izložbe imao je u Hamburgu, Frankfurtu, Sarajevu, Mostaru, Zagrebu, Beču, Kiseljaku, Neumu.

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

Godine 2013. godine dobio je Nagradu za najbolju fotografiju na Šestoaprilskoj izložbi članova ULUPUBiH za fotografiju 'Kišobrani', a 2017. godine nagrađen je nagradom Udruženja filmskih radnika 'Ivica Matić' za doprinos bh. kinematografiji.

Posljednji ispraćaj/sahrana planirana je za danas, 14. novembar, u 16 sati, na Novom groblju Neum, gdje će se od 15 sati okupiti rodbina i prijatelji, kako bi izrazili saučešće najbližoj obitelji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije