Preminuo pisac Emir Šaković

Radiosarajevo.ba
Preminuo pisac Emir Šaković

Danas je u Sarajevu od teške bolesti preminuo Emir Šaković, jedan od poznatijih bosanskohercegovačkih pisaca mlađe generacije. Rođen je u Sarajevu 1970.

Pažnju književno-kritičke i kulturne javnosti skrenuo je na sebe zbirkom pjesama „Pjesme iz pouzdanih izvora“ (izdavač Feral Tribune), koja govori o ratu i životu u BiH uz mnogo crnog humora i (auto)ironije. Pjesnik i novinar BH Dana Mile Stojić je tada napisao - da ne postoji Emir Šaković, trebalo bi ga izmisliti.

U međuvremenu je ova zbirka poezije doživjela reizdanje, Šaković je počeo raditi kao bibliotekar u jednoj sarajevskoj srednjoj školi, te pisati roman. Turist u nevolji u izdanju Rabica nastajao je tri godine. Radi se o autobiografskom romanu toka svijesti jednog bh. pisca koji prilikom posjete Helsinkiju razmišlja o identitetu, ratu, ali i ljubavnoj aferi.

Posljednjih godina Šaković je bio poznat i po svojoj satiričkoj poeziji koju je objavljivao u sarajevskim BH Danima.

Šaković nikada nije bio mainstream-pisac, nikada nije uživao popularnost, kakve su mu njegova duhovita i kvalitetna poezija, te izrazito dobar roman, mogli donijeti.

Vezano:
Dario Džamonja dobio bistu u kafani Šetalište

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije