Preminuo Nikola Žic, istaknuti sarajevski arhitekta

Radiosarajevo.ba
Preminuo Nikola Žic, istaknuti sarajevski arhitekta
Nikola Žic (1946 - 2017), arhitekt i dugogodišnji član Udruženja primijenjenih umjetnika i dizajnera BiH i Asocijacije arhitekata BiH preminuo je jučer u Sarajevu.

Nikola Žic je rođen u gradiću Malinska na otoku Krku u Hrvatskoj. U Sarajevu je proveo veći dio svog života, tu se školovao i 1969. diplomirao na sarajevskom univerzitetu za dipl. ing. arhitekture i urbanizma. U Sarajevu je zasnovao porodicu i ostvario značajnu profesionalnu karijeru.

Projektovao je i izveo više zapaženih objekata i enterijera, a dio karijere je proveo na poslovima rukovođenja u projektantskim firmama na kompleksnim objektima. Osvojio je niz nagrada na domaćim i internacionalnim arhitektonskim konkursima, a za svoj rad dobio je više diploma i priznanja od investitora i profesionalnih asocijacija.

Bio je zaposlen na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu kao vodeći projektant na rekonstrukciji i planiranju ovog kompleksa. Pet godina je radio u Maleziji.

U toku svog profesionalnog rada je pokazao znatan interes za dizajn i slikarstvo. Njegovo arhitektonsko obrazovanje i praksa, su ga uputili na crtež i akvarel, a motivi su inspirisani arhitekturom. Iza sebe ima skoro 50 godišnje iskustvo rada sa računarima, pa uz odgovarajuće softvere stvara specifičnu kombiniranu slikarsku tehniku “tradicionalni akvarel + IT“. 

Centralni motiv cijelog ciklusa su bili Baščaršija i Sarajevo sa golubovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije