Preminuo Nedžad Ibrišimović

Radiosarajevo.ba
Preminuo Nedžad Ibrišimović


Nedžad Ibrišimović, jedan od najistaknutijih bh. književnika, premunuo je jutros u Sarajevu u 71. godini.

Ibrišimović je rođen 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. U trećoj godini, nakon što je ostao bez oca, sa majkom odlazi u Žepče i tu završava osnovnu školu. Nakon jednogodišnjeg pohađanja tehničke škole u Zenici, 1957. godine vraća se u Sarajevo gdje pohađa srednju školu za primjenjene umjetnosti, odsjek vajarstvo, koju završava 1961. godine.

Nakon toga ponovo odlazi u Žepče, gdje počinje raditi kao nastavnik. Godinu dana poslije upisuje studij filozofije u Sarajevu i diplomira 1977. godine. Kao nastavnik, također, je jedno vrijeme radio i u Goraždu. Pored toga bio je urednik u listovima 'Naši dani' i 'Oslobođenje', ali je uglavnom bio profesionalni književnik.

U toku agresije na BiH direktno se uključio u odbranu zemlje. U sarajevskom naselju Dobrinja organizovao je KZB 'Preporod' koja je radila i u doba blokade ovog dijela Sarajeva.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1982. godine. Od 1982. do 2000. imao deset samostalnih izložbi. Bio je predsjednik je Društva pisaca Bosne i Hercegovine, od 1993. do 2001. godine, a od 1995. do 1998. glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost 'Život'.

Mnoga svoja djela krunisao je laskavim nagradama, a jedna od njih je i Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva koju je Ibrišimović dobio 1969. godine za roman 'Ugursuz'.

Treba svakako spomenuti i Ibrišimovićevo remek djelo'Vječnik' (2005.), za koje ga je Društvo pisaca BiH kandidiralo za Nobelovu nagradu. Radi se o romanu koji je oborio sve rekorde u izdavačkoj kući Svjetlost iz Sarajeva, uključujući i Selimovićev 'Derviš i smrt'. U januaru 2009. godine u izdanji IKD 'Šahinpašić' objavljeno je osmo izdanje 'Vječnika', a ukupan tiraž svih izdanja je 12.000 primjeraka.  

Dženaza Nedžadu Ibrišimoviću bit će klanjana u petak, 16. septembra u Begovoj džamiji u Sarajevu u 14 sati, a ukop će se obaviti u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu u 14.30 sati, saopćilo je Društvo pisaca BiH.

Zajednička komemoracija Akademije nauka i umjetnosti BiH, Društva pisaca BiH i PEN Centra BiH, bit će održana u utorak, 20. septembra 2011. godine u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu, s početkom u 12 sati, saopćen je iz Društva pisaca BiH.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije