Preminuo Marko Brecelj, osnivač kultnog benda Buldožer

4
Radiosarajevo.ba
Preminuo Marko Brecelj, osnivač kultnog benda Buldožer
Foto: Pinterest / Marko Brecelj

Kantautor Marko Brecelj preminuo je jutros u 71. godini, javlja Radio Koper. U svojoj pedesetogodišnjoj karijeri, nezavisni umjetnik je uvijek pokazivao svoje pravo

Marko Brecelj je bio prisutan na umetničkoj sceni skoro 50 godina, a za to vrijeme je objavio solo album Coctail, na kojem je sarađivao sa legendarnim Bojanom Adamičem, i tri ploče sa rok grupom Buldožer, u kojoj je radio kao tekstopisac i frontmen. Napisao je i muziku za film "Živi bili pa vidili" za njega dobio Zlatnu arenu u Puli. 1991. godine preuzima upravljanje Omladinskim kulturno-društvenim i multimedijalnim centrom u Kopru i osniva Udruženje prijatelja umerenog napretka.

Jedna od njegovih najpoznatijih kompozicija je Alojz valček, koju je posvetio profesoru matematičke fizike Alojzu Kodretu, nakon neuspješnog studija geologije, a kasnije i tehničke fizike.

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

Rodio se 30. aprila 1951. u Sarajevu

Muzičku karijeru započeo je kao violinista u kvartetu Tri crna i u ljubljanskom triju Krik, ali je kasnije odustao od sviranja violine. Pažnju šire javnosti na sebe kao kantautor i šansonjer prvi je skrenuo nastupom na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine, gde je dobio i nagradu stručnog žirija. Iste godine, u saradnji sa aranžerom Bojanom Adamičem, izdaje album Koktel.

Nakon što je 1979. napustio Buldožer, bio je član grupa Zlatni zubi, Marjanov čudni zajec, Beli črnci i Javna vaja. Ljudi su ga zbog njegovog muzičkog izričaja često nazivali "spojem" Franka Zappe i Toma Waitsa.

U svoje djelovanje uveo je i tzv. originalnu metodu "Mekog terorizma" kako bi stalno kritizirao moćnike i izvrgavao ih ruglu, a posebno mu je na meti bio gradonačelnih Kopra. Njegove brojne dogodovštine i dalje se prepričavaju, bilo da je riječ o "dobrovoljnom kidnapiranju" američkih vojnika u njegovom klubu u Kopru ili pak o sprdanju s umjetničkim primanjima kad je izvrnuo točke pune kovanica od 1 eurocenta na ulicama Kopra.

Svoj "meki terorizam" često je "provodio" i u svom rodnom gradu, Sarajevu. Često je i hapšen zbog performansa, npr. 2009. godine kada je zbog gajbe paradajza uhapšen ispred Vječne vatre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Najnovije