Preminuo maestro Charles Ansbacher (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Preminuo maestro Charles Ansbacher  (VIDEO)


Američki dirigent Charles Ansbacher, poznat po sovjoj bliskoj suradnji sa orkestrom Sarajevske filharmonije, preminuo je u svom domu u Bostonu 12. septembra.

Iako je u proteklih 13 mjeseci bio suočen sa dijagnozom tumora na mozgu, maestro Ansbacher je nastavio svoju muzičku karijeru, čiji je jedan od glavnih ciljeva bio približiti simfonijsku muziku sugrađanima u Bostonu kroz cikluse besplatnih koncerata Boston Lendmarks Orchestra čiji je bio osnivač.

Ansbacher je bio čest gost Sarajevske filharmonije, a njegov posljednji koncert održan sa ovim orkestrom 19. februara 2010 kada je kao solistica nastupila Bernarda Fink Inzko, ostat će zapamćen i po svojevrsnom poklonu sarajevskog orkestra ovom dirigentu. Tada je u foajeu Narodnog pozorišta u Sarajevo postavljena ploča zahvalnosti sa imenom Charlesa Ansbachera koji je kao počasni šef dirigent veoma pomogao obnavljanju orkestra nakon rata.

Podsjetimo se ovog koncerta:

http://www.youtube.com/watch?v=g5A52i6VKq0

Charles Ansbacher je rođen je na Rhode Islandu (SAD), 5. oktobra 1942. godine. Diplomirao je na Brown Univerzitetu 1965., doktorirao 1979. godine na Univerzitetu Cincinnati, a usavršavao se kod Brune Moderne u Salzburgu, kod Maxa Rudolfa, Pierra Bouleza i drugih.

Bio je stalni dirigent i umjetnički direktor Colorado Springs simfonijskog orkestra od 1970. do 1989. a potom prelazi u svoj matični Boston Lendmarks Orchestra.

Nastupao je širom Centralne Evrope (Bratislava, Budimpešta, Odesa, Moskva, Bečkoj državnoj operi, Koncerthausu u Beču...). Često je dirigovao Bečkim kamernim orkestrom i Orkestrom Bečke državne opere. Njegove osobne izvedbe repertoara od Hajdna i Mocarta do Rostakovića, Stravinskog, Coplanda i Bernsteina, osvojile su publiku širom svijeta.
Za počasnog šefa dirigenta Sarajevske filharmonije proglašen je 1996. godine.

Organizirao je međukulturalnu razmjenu, poput dovođenja Sarajevske filharmonije u Italiju i Austriju, dirigovao je svjetsku premijeru Mandela Portrait u Johanesburgu u Južnoj Africi, a zatim taj isti komad izveo u Americi 2004. godine. Dirigovao je Jerusalem simfonijom sa palestinskim solistom Saleem Abboud-Ashkarom u decembru 2005. godine.
Svoje talente je posvetio proširivanju dostupnosti i uticaja umjetnosti kroz inovativne programe koji su usmjereni na potpunije integriranje umjetnosti u svakodnevni život.

Dvadeset i pet godina bio je u braku sa ambasadoricom Swanee Hunt, koja je povodom smrti svoga supruga izjavila:
"Koncerti, publika i prolaznici mogu se prebrojati, ali utjecaj njegovih ideja je nemjerljiv. On je spoznavao mogućnosti tamo gdje su drugi vidjeli prepreke."



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije