Preminuo legendarni košarkaški trener Miki Vuković

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo legendarni košarkaški trener Miki Vuković
Foto: Facebook / Valencia / Mihajlo Miki Vuković

Legendarni košarkaši stručnjak Mihajlo Miki Vuković, koji je vodio košarkašice Jedinstva Aida iz Tuzle kada su 1989. godine osvojile titulu prvaka Evrope, preminuo je jučer u 76. godini.

Ovu vijest potvrdila je španska Valencija putem društvenih mreža u kojoj je Vuković takođe ostavio neizbrisiv trag i proglašen je najboljim trenerom u istoriji kluba.

Od Vukovića oprostila se i slavna bh. košarkašica Razija Raza Mujanović na svom Facebook profilu.

"Trener, drugi otac, pedagog, prijatelj, šampion, primjer i uzor.
Oprostite mi na greškama, ako ih bude, iz mene pišu bol i emocije ove oproštajne riječi.. Večeras bih samo da kažem hvala", napisala je Raza.

S tadašnjom Pamesom osvojiio je španski Kup Kralja 1998. godine, a pod njegovim vodstvom Pamesa Valensija je došla i do prvog evropskog finala. Borila se za trofej Saporta Kupa 1999. godine, ali je poražena od Benetona.

Nakon okončanja trenerske karijere ostao je u košarci, pa je tako bio sportski direktor Ros Kasaresa u periodu do 2002. godine, a onda je od 2005. do 2009. godine radio kao sportski direktor i tehnički sekretar Valencije.

Ipak, na ovim prostorima ostao je najviše upamćen kao trener košarkašica Jedinstva Aida iz Tuzle koje su 1989. godine osvojile titulu prvaka Evrope.

U nezaboravnom finalu odigranom 20. marta 1989. godine, Tuzlanke su u Firenci porazile slavni Primigi rezultatom 74:70.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije