Preminuo Juan Maria Tintore, jedan od najvećih prijatelja Sarajeva i BiH

Radiosarajevo.ba
Preminuo Juan Maria Tintore, jedan od najvećih prijatelja Sarajeva i BiH
Twitter / Juan Maria Tintore

Jutros je u Barceloni od posljedica srčanog udara u 93. godini, umro Juan Maria Tintore, počasni predsjednik Kraljevskog teniskog kluba RCT Barcelona 1899 i počasni građanin Grada Sarajevo.

Tintore je rođen 9. marta 1927. godine u Barceloni. Bio je prvak Katalonije u tenisu (1950.) a 1953. godine nastupao je na teniskom Grand Slamu turniru Roland Garros.

Pored toga što je bio počasni predsjednik Kraljevskog teniskog kluba Barcelona, dva puta direktor Španske teniske federacije (RFET), dobitnik zlatne medalje Barcelone za sportske zasluge 2008. nagradu za najboljeg sportskog lidera katalonskog sportskog Saveza, bio je među najvažnijim ljudima u Španskoj, ali i Svjetskoj teniskoj federaciji. 2010. godine dobio je priznanje „Počasni građanin Sarajeva“ zbog ogromnog doprinosa za promociju Bosne i Hercegovine.

Nakon rata u BiH osnovao je teniski turnir koji se svake godine održava u Vogošći, i koji nosi njegovo ime. Zajedno sa Juan Antoniom Samaranom radio je na lobiranju za obnovu Zetre, a zadnjih devet godina svakog avgusta dolazio je da otvori turnir u Vogošći i dodijeli pehar najboljim učesnicima.

Bio je čest posjetilac Kamernog teatra 55 i zadnji put bio je na 250. izvođenju predstave „Žaba“ u decembru 2018. godine.

"Izražavamo saučešće njegovoj mnogobrojnoj porodici i sretni smo da smo poznavali tako velikog čovjeka kao što je on. U vremenu koje je pored nama Kamerni teatar 55, na čijoj turneji po Španiji je gospodin Tintore predano radio, će na primjeren način odati počast ovom velikom čovjeku. Neka mu je vječna slava i čast", navodi se u oproštajnoj poruci Emira Hadžihafizbegovića i svih uposlenika Kamernog teatra 55 u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije