Preminuo je srebrenički novinar Sakib Smajlović: Posljednji pozdrav ljudskoj gromadi i dragom kolegi

2
Radiosarajevo.ba
Preminuo je srebrenički novinar Sakib Smajlović: Posljednji pozdrav ljudskoj gromadi i dragom kolegi
Foto: Autonomija.info / Sakib Smajlović

Sakib Smajlović, dugogodišnji bosanskohercegovački novinar, preminuo je danas u rodnom gradu.

Preminuo je od posljedica srčanog udara.

Smajlović je novinarski posao uspješno obavljao 40 godina, izvještavajući iz Srebrenice za brojne medije u Bosni i Hercegovini. Bio je višedecenijski dopisnik Oslobođenja, Dnevnog avaza, a jedno vrijeme je bio i v.d. direktora RTV Srebrenica.

Kako funkcionišu aukcije Uprave za indirektno oporezivanje BiH?

Kako funkcionišu aukcije Uprave za indirektno oporezivanje BiH?

O njegovom radu svjedoče brojna priznanja i nagrade.

U svim redakcijama u kojima je radio bio je proglašen za novinara godine. Bio je dobar, mudar i miran kolega. Čovjek od kojeg ste imali štošta naučiti, ali i neko ko je s jednakom pažnjom upijao savjete mlađih generacija.

"Kada vaš rad bude prepoznat među kolegama s kojima radite, naravno da ću biti zadovoljan i srećan. Za mene ovo nije mala stvar, nego predstavlja dokaz dobrog rada i podstrek, ali i potvrdu da je način na koji sam dosada radio ispravan. Ovo će me motivisati da i dalje radim dobar novinarski posao i da širim informacije koje nam svima u Srebrenici mogu pomoći", kazao je jedne prilike, nakon što je proglašen najboljim novinarom.

Sakibov brat, Kjašif Smajlović, bio je bosanskohercegovački novinar i dopisnik Oslobođenja, koji je prvi ubijeni novinar tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijen je prilikom napada JNA i srpskih paravojnih formacija na Zvornik.

Prvo je zarobljen, i to 9. aprila 1992, u zgradi dopisništva. Smrskana mu je desna strana lobanje, od posljedica udaranja pisaćom mašinom, a polomljeni prsti na rukama. Nakon što je pretučen, izrešetan je sa šest metaka u predjelu srca i grudnog koša. Tijelo Kjašifa Smajlovića pronađeno je u junu 2016. u masovnoj grobnici Kazanbašča. Sahranjen je 1. oktobra 2016. u sarajevskom naselju Vlakovo.

Sakib Smajlović preminuo je na Svjetski dan slobode medija, za koje je i sam svojim radom dao značajan dopinos.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba izražava iskreno saučešće porodici i prijateljima Sakiba Smajlovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije