Preminuo je Ejub Lazović: Baščaršija će se uvijek sjećati najstarijeg sarača

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo je Ejub Lazović: Baščaršija će se uvijek sjećati najstarijeg sarača
Foto: Velija Hasanbegović / Ejub Lazović

Ejub Lazović jedan od najstarijih zanatlija na Baščaršiji je preminuo. Do jučer su njegove komšije, mušterije i prijatelji dolazile do starog dućana, a sada ih na spuštenim ćepencima dočekala zelena smrtovnica.

Iza tih sputenih ćepenaka radnje na Baščaršiji stale bi priče od kojih se knjiga može napisati, o jednom vremenu, životu u Sarajevu.

U jednoj od posljednjih izjava Lazović je govorio kako je više od pola vijeka radio kao sarač. Zanat je izučio od starog majstora Muhameda Užičanina davne 1954. godine, kada je imao samo 14 godina.

"Kod njega sam radio tri godine i naučio sve o ovom poslu. Poslije sam se zaposlio u firmu „Bosna sport“ gdje sam radio dvije godine, pa otišao u vojsku. Svoju radnju sam otvorio 1967. godine u ulici Sarači u kojoj su ranije bile samo radnje koje su se bavile mojim zanatom", kaže Lazović.

Tada je govorio da u ulici Sarači, kada je on izučavao zanat, bilo 36 saračkih radnji, a danas je ostao sam. Kaže da nijedan drugi zanatlija nije smio imati radnju u toj ulici i da su zanatlije bile smještene u ulicama koje su nosile imena po zanatima.

Mnogi govore da će teško neko sresti nekoga u Sarajevu da kaže nešto ružno o ovom divnom čovjeku, a njegove komšije na Baščaršiji prisjetile su se jedne izreke koja kaže da zanatlije umiru na nogama...

Dženaza će se obaviti u petak u 14:30 sati na Bakijskom mezarju Faletići 2. Iza Lazovića su ostali supruga Fatima i sinovi Muhidin i Ibrahim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije