Preminuo je Dževad Karahasan, veliki bh. književnik i akademik

Radiosarajevo.ba
Preminuo je Dževad Karahasan, veliki bh. književnik i akademik
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dževad Karahasan

Bosanskohercegovački književnik Dževad Karahasan preminuo je danas u 70. godini života, a informaciju su objavili njemački mediji.

Kako prenose mediji, veliki bosanskohercegovački književnik, profesor i uvaženi akademik izgubio je bitku sa opakom bolešću.

Operativni zahvat, mukotrpna zračenja, raznorazne terapije, i konstantni nadzor austrijskih ljekara nisu u potpunosti uspjeli zaustaviti zloćudnog neprijatelja.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu, danas Tomislavgrad, 1953.godine.

Bio je jugoslavenski i bosanskohercegovački književnik, dramatičar, esejist, romanopisac.  Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Rat u BiH 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Predavao je na nekoliko europskih univerziteta kao gostujući profesor. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra i učestvovao kao pozorišni reditelj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije