Preminuo Hasan Fazlić, jedan od najvećih karikaturista u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo Hasan Fazlić, jedan od najvećih karikaturista u BiH
Foto: Facebook / Hasan Fazlić

Jedan od najvećih karikaturista BiH Hasan Fazlić preminuo je u 86. godini.

Karikaturist i slikar Hasan Fazlić rođen je u Lipnici 8. oktobra 1937. godine kao prvo od ukupno osmero djece u porodici rudara Juse Fazlića.

Hasan Fazlić je u Tuzli završio nižu gimnaziju, a poslije nje i Industrijsku školu – odsjek elektromehanike. Poslije završene srednje škole zaposlio se u Rudniku lignita Lipnica na poslove održavanja elektrouređaja i elektroinstalacija, odnosno poslove jamskog električara

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Za vrijeme školovanja u nižoj gimnaziji, osnove likovnog obrazovanja Fazlić je učio kod poznatog slikara Dragiše Trifkovića i vajara Franje Ledera. Kasnije je pohađao školu slikanja koju je vodio veliki slikarski mag Ismet Mujezinović.

Nakon povratka iz JNA 1959. godine, na nagovor Franje Ledera, upisuje Likovnu akademiju u Zagrebu koju napušta zbog nedostatka sredstava, i vraća se ponovo u grad soli i uglja, gdje se zapošljava u Elektro-Tuzli.

Na preporuku radnih kolega i prijatelja, među njima i pretpostavljenih iz Rudnika Lipnica, dobija stalni posao karikaturiste u regionalnom listu Front slobode u kome je od ranije objavljivao crteže i karikature. Tu stječe punu afirmaciju i počinje objavljivati karikature u listovima: Borba, Politika, Mladost, NIN i Jež (Beograd), Vjesnik i Danas (Zagreb), Naši dani, Svijet i Oslobođenje (Sarajevo), Delo i Pavliha (Ljubljana), Nova Makedonija i Osten (Skoplje), Krokodil (Moskva), Pardon i FrankfurteralgemeineZeitung (Njemačka), Help, Oggi, Eureka i La stampa (Italija), Perspektiva (Poljska), Stršel(Bugarska), Nebelspalter (Švedska), Kayhancaricature (Iran) i mnogim drugim.

Preminuo Franjo Likar, izvanredni bosanskohercegovački umjetnik

Preminuo Franjo Likar, izvanredni bosanskohercegovački umjetnik

Od 1973. do 1992. godine radi kao karikaturist i novinar u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje. To razdoblje smatra se njegovim najuspješnijim stvaralačkim periodom u kome doživljava punu afirmaciju i svrstava se u red najpoznatijih europskih i svjetskih karikaturista. U doba rata u Bosni i Hercegovini (1992-95.) odlazi u Italiju, odakle se vraća u Sarajevo 1996. godine. Za vrijeme izbjeglištva, u Njemačkoj objavljuje zbirku karikatura pod naslovom BosnienalleinaufderWelt (Bosna sama na svijetu). Karikature i radove izlagao je na više desetaka samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti BiH i Internacionalne grupe Interart iz Štutgarta.

Bio je i član Društva novinara BiH.

U fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba pogledajte neke od karikatura Hasana Fazlića, koje je priredio tokom Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije