Preminuo Hamid Bakša Gačanin: Četiri puta bio prvak Jugoslavije

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo Hamid Bakša Gačanin: Četiri puta bio prvak Jugoslavije
Foto; Printscreen YouTube / Hamid Bakša Gačanin

Nekadašnji odbojkaš i odbojkaški, ali i fudbalski trener, Hamid Gačanin preminuo je u 88. godini života poslije kraće i teške bolesti, javili su Odbojkaški savez Srbije i Nogometni klub Rijeka.

Odbojkašku karijeru je počeo u rodnom Konjicu, a nastavio u OK Jugoslavija dolaskom u Beograd.

Hamid Bakša Gačanin je bio jedan od čuvenih “bosonogih dječaka” Dragoslava Sirotanovića.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Sa OK Jugoslavija je osvojio četiri uzastopne titule prvaka Jugoslavije (1958 – 1961.) i dvije titule pobjednika Kupa Jugoslavije (1961. i 1962.). Bio je jedan od najboljih studenata Fakuleta za sport i fizičko vaspitanje (DIF).

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 18 utakmica.

Iz Beograda je 1963. otišao u Rijeku, gdje je stvorio generaciju odbojkaša Kvarnera, koja je u sezoni 1969/1970. bila vicešampion Jugoslavije.

Hamid Gačanin je od 1976. do 1995. i odlaska u penziju bio u stručnom štabu FK Rijeka gdje je radio prvo kao kondicioni trener, a zatim i kao pomoćnik Dragutinu Spasojeviću.

Sa ekipom sa Kantride osvojio je dva Kupa Jugoslavije, 1978. i 1979. godine, s tim što je za drugi trofej zaslužniji jer je vodio ekipu u polufinalu protiv Crvene zvezde i u finalnim utakmicama protiv Partizana nakon što je Spasojević smijenjen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije