Preminuo Dragutin Braco Kosovac

Radiosarajevo.ba
Preminuo Dragutin Braco Kosovac

Istaknuti sarajevski privrednik, politički funkcioner, sportist i antifašista Dragutin Braco Kosovac preminuo je sinoć u 88. godini u Sarajevu, potvrđeno je Feni iz SUBNOR-a.

Kosovac je rođen 10, januara 1924. godine u Sarajevu. Ovaj svestrani Sarajlija, ostavio je dubog trag u različitim društvenim sferama, ali je ono što bi u kratkim crtama moglo opisati ovog velikog čovjeka, njegova stalna borba za pravdu i ljudska prava.

Istaknuti borac za pravdu, Kosovac je bio nosilac Partizanske spomenice 1941.-1945. i Ordena narodnog oslobođenja, za najveći doprinos u NOB-u.

Od 1969. godine do aprila 1974.obnašao je dužnost predsjednika vlade Bosne i Hercegovine, a također je obnašao i funkciju gradonačelnika Sarajeva.

Značajno je spomenuti svakako i to da je upravo Kosovac, koji je cijeli rat proveo u svom rodnom gradu bio prvi u BiH koji je okupio Srbe Sarajeva u Forumu Srba koji su osudili agresiju na Republiku BiH i zalagali se za prekid ratnih djejstava.

Bio je zaljubljenik u planinu i skijanje, od čega je ovaj sport profitirao jer se njegova rado 'slušala'. Mnogi ga stavljaju u kategoriju skijaških legendi upravo zbog njegove istrajne ljubavi prema ovom sportu. Bio je čest učesnik Kupa veterana, dok su mu godine i zdravlje to dozvoljavali, a kasnije se u jednom intervjuu našalio, te na pitanje novinarke 'Kako ste?', odgovorio: "Znate, starost je teška, udari u noge ili u glavu, a mene srećom, udarila u noge".

Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalog i Plakete za doprinos u zaštiti ljudskih prava i ostvarenju nacionalne ravnopravnosti naroda i nacionalnih manjina u BiH koju dodjeljuje Srpsko građansko vijeće- Pokret za ravnopravnost u BiH (SGV-PR).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije