Preminuo Andrija Zafranović

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo Andrija Zafranović
PrtScr / Andrija Zafranović

Jedan od najvećih filmskih i TV montažera Andrija Zafranović preminuo je u 72. godini. Zafranović je radio na nekim od najvećih filmskih ostvarenja kinematografije a naših prostora, poput „Balkanskog špijuna“, „Oca na službenom putu“, „Doma za vešanje“, „Karaule“ i mnogim drugim. Dobitnik je tri pulske Zlatne arene.

Na Twitteru se između ostalih od Andrije oprostio poznati bh. režiser Dino Mustafić.

"Dragi Andrija, jedan od najkreativnijh ljudi sa kojim sam radio. I želio sam opet na slijedećem filmu, ali nismo dočekali. Neka ti je laka zemlja dobri čovječe.

Preminuo Andrija Zafranović, legenda filmske montaže", napisao je Mustafić.

Andrija Zafranović rođen je u Maslenici 15. avgusta 1949. godine. Na filmskoj i TV montaži diplomirao je i magistrirao 1975. godine na Akademiji umetnosti u Pragu.

Tokom godina stekao je status jednog od najvećih filmskih i televizijskih montažera, a radio je i kao dramaturg. Bio je redovni profesor i šef katedre na Fakultetu dramskih umetnosti, a od 2009. i redovni profesor FAMU u Pragu.

Radio je na mnogim filmovima i TV dramama i sarađivao sa velikim brojem reditelja. U njegovom opusu su se, između ostalih, našli kultni filmovi Balkanski špijun, Čudo neviđeno, Otac na službenom putu, Dom za vešanje, Arizona drim, Kraljevski voz, Večernja zvona, Haloa praznik kurvi, Karaula, Čaruga, Džozefin, Jaguarov skok, Oktoberfest, Enklava, Ustav Republike Hrvatske, Ime naroda, Bićemo prvaci sveta, Kralj Petar Prvi.

Njemački filmski časopis Kino-film šnit proglasio ga je najboljim evropskim montažerom 2017. godine, piše RTS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije