Preminuo Aleksandar Banjac, od poznatog kompozitora opraštaju se brojne kolege

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo Aleksandar Banjac, od poznatog kompozitora opraštaju se brojne kolege
FOTO: Facebook / Preminuo u 45. godini

Poznati srbijanski klavijaturista, kompozitor i aranžer, Aleksandar Banjac iznenada je preminuo u 45. godini. Vijest o preranoj smrti ovog muzičara potresla je njegove brojne kolege koje se od njega opraštaju na društvenim mrežama.

Banjac je rođen 22. decembra 1976. godine u Ćupriji. Veliki talent i interesovanje za klavijature iskazao je u osnovnoj školi. Srednju muzičku školu završio je u Novom Sadu, a potom je upisao Akademiju umetnosti.

U prvoj polovini 90-ih Banjac postaje član sastava "Revir", a potom od 1996. klavijaturista veoma uspješnog novosadskog fank/r&b benda "Colibri" sa kojim je obišao cijelu zemlju.

Posljednjih nekoliko godina bio je stalni član grupe Tanje Jovićević "Oktobar 1864". Kao studijski muzičar, klavijaturista/aranžer svirao je na više od 40 albuma pop muzike, među kojima su albumi Goce Tržan, Tanje Banjanin, Xenie, Elvisa J.Kurtovića…).

Muzička izdanja na kojima je imao zapaženo učešće bilo kao instrumentalista ili kompozitor/aranžer su: Partenon / Revir – nezavisno izdanje (1994), Kasandrin Glas – Metropolis (1996), II / Revir – PGP (1997), Balkanopolis – nezavisno izdanje (1999), Akos - Gemany (2000), Aleksandar Dujin / Smooth – Radio 021 (2000).

Zdravku Čoliću se pridružio 2007. na trećem koncertu na beogradskoj "Marakani". Od ostalih saradnji izdvajaju se one sa Dinom Dvornikom, Vladom Georgievim, Aleksandrom Radović, Jelenom Tomašević...

„R.I.P. Aleksandar Banjac. Pa kako bez ikakve najave i pozdrava Baki? Boli ova vijest Baki i guši. Gospod nek se smiluje tvojoj duši. Sviraj klavir, sviraj bas, gdje god to sada bilo, sviraj, putuj Baki. Počivaj u miru", napisao je Georgiev na Twitteru.

Teška srca od čuvenog kompozitora se oprostila i bh. diva sevdaha Amira Medunjanin.

„Putuj sa anđelima... divni, dobri čovječe...“, poručila je Medunjanin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije