Hrvatska / Preminula vlasnica Fimi media Nevenka Jurak

05. 11. 2019. u 09:05:00 Fena

Shares: 0

Vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak, suoptuženica bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u aferi nazvanoj po njenoj agenciji koja je postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj, preminula je u ponedjeljak u Zagrebu.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović potvrdio je da je Jurak nakon duge i teške bolesti preminula u ponedjeljak u prijepodnevnim satima u bolnici na Jordanovcu, javila je Hina.

Zbog njene je bolesti, još od sredine prošle godine, odgađano ponovljeno suđenje u slučaju Fimi media na Županijskom sudu, kao i iznošenje Sanaderove obrane, jer su odvjetnici Nevenke Jurak tvrdili da ona svakako želi biti na ročištima na kojima će Sanader iznijeti svoju verziju priče i odgovarati na pitanja.

I na ponovljenom suđenju u slučaju Fimi media tužiteljstvo tereti Sanadera i njegove suoptuženike da su sudjelovali u izvlačenju 70-ak milijuna kuna (oko 9,5 milijuna eura) iz državnih institucija i tvrtki.

Uz bivšeg premijera, vlasnice Fimi medije i HDZ-a kao prve stranke optužene za korupciju na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Kada su u martu 2014. Sanader, njegovi suoptuženici i bivša stranka nepravomoćno osuđeni za korupciju Fimi media je ukinuta kao pravna osoba. No, kako je tu presudu srušio Vrhovni sud tvrtka je "preživjela" iako je prema srušenoj presudi državi, zajedno sa svojom vlasnicom, trebala vratiti gotovo 15 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Sanader je u prvom postupku osuđen na devet godina. On je od početka odbacivao krivnju, za razliku od većine suosuđenika, uključujući i Jurak, koji su isprva priznali korupciju, ali su na ponovljenom suđenju kazali da nisu krivi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA