Preminula Vesna Ljubić, emotivno o njoj Rada Šešić

0
Radiosarajevo.ba
Preminula Vesna Ljubić, emotivno o njoj Rada Šešić
Netfilm.tv / Vesna Ljubić

Preminula je Vesna Ljubić, prva žena iz BiH koja je režirala cjelovečernje igrane filmove.

Ovu tužnu vijest za Radiosarajevo.ba potvrdila je Rada Šešić, scenaristica, redateljica, filmska kritičarka i selektorica takmičarskog programa – dokumentarnog filma Sarajevo Film Festivala.

Vesna Ljubić cijeli radni vijek provela je na RTV SA, bila je urednik na Radio Sarajevu godinama u Dramskom programu i odatle je i otišla u zasluženu penziju.

Provela je cijeli rat u Sarajevu, napravila nekoliko kratkih dokumentaraca u to vrijeme.

Filmovi su joj prikazivani na najvećem festivalu dokumentarnog filma u svijetu IDFA u Amsterdamu, ali i na desetinama drugih festivala širom svijeta. 

"Ona je uredila na stotine emisija i radio drama, dobila puno međunarodnih nagrada, bila je izrazito skromna i tiha žena", kaže Šešić za Radiosarajevo.ba i nastavlja:

"Kao asistent režije Vesni Ljubić, nakon rada na filmu "Posljednji skretničar" uzanog kolosijeka, provela sam sa njom 4 mjeseca u Indiji, gdje smo radili film o Satya Sai Babi. Od tada, Vesna je za mene najveći Guru života. Njezin odnos prema umjetnosti, a najviše njezina ljubav prema čovjeku, životu uopšte za mene su bile krajnje formativne, nezaboravne škole života", ističe Šešić.

Vesna Ljubić je završila književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu,  završila je i filmsku režiju u Rimu na Centro Sperimentale di Cinematografia. 

Na drugoj godini studija asistira F. Feliniju i režira svoj prvi film "Putovanje". Godine 1971. snima dokumentarni film "Halil Tikveša" i TV igrani film "SIMHA" koji je osvojio prvu nagradu na Filmskom festivalu u Portorožu.

Prvi igrani film "Prkosna Delta" snima 1980. i s njim osvaja prvu nagradu za scenarij i prvu nagradu na Festivalu u Bergamu.

Godine 1987. snima svoj drugi igrani film "Posljednji skretničari uzanog kolosijeka" koji je proglašen najboljim stranim filmom na Festivalu u Delhiju 1988.

U toku rata snima dokumentarni film ECCE HOMO (1994) koji je prikazan na više festivala i osvojio nekoliko nagrada.

TV film SIMHA (1975) nezaboravna je drama sa Perom Kvrgićem, Etelom Pardo, Rejhanom Demirdžićem i ostalim velikanima.

"PRKOSNA DELTA, (1980), igrani film ocijenjen najvišom nagradom na festivalu u Bergamu te "Posljednji skretničari uzanog kolosijeka" (1986) na koji me Vesna pozvala da joj budem asistent režije", emotivno je ispričala Rada Šešić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije