Preminula prof.dr. Emina Memija

Radiosarajevo.ba
Preminula prof.dr. Emina Memija

Prof. dr. emeritus, Emina Memija na katedri za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, preminula je u Sarajevu u petak, 6. januara,u 74. godini života. 

Profesorica Memija je dugo vremena bila jedna od članica Komisije za polaganje ispita i sticanje osnovnog stručnog zvanja bibliotekara i Komisije za viša stručna zvanja u bibliotečko-informacijskoj djelatnosti.

Autorica je teoretske knjige o bibliotekarstvu "Od slike do knjige: iz historije pisma, knjige i biblioteke", urednica edicije “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” i autorica niza knjiga o bh. poeziji i kulturi poput "Antologije bošnjačke poezije na orijentalnim jezicima", "Biser: književno - historijska monografija i bibliografija", "Poezije Bošnjaka na orijentalnim jezicima", koje je radila u suradnji sa prof. dr. Lamijom Hadžiosmanović. 

Ispraćaj će se održati 7. januara u Visokom, a komemorativna sjednica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu će se održati u utorak, 10. januara, u 11 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije