Preminula Ines Fančović

Radiosarajevo.ba
Preminula Ines Fančović

Diva bh. glumišta Ines Fančović preminula je danas u Sarajevu u 86. godini.

Legendarna glumica i jedna je od najpoštovanijih na ovdašnjim prostorima rođena je 5. oktobra 1925. godine u Šibeniku, ali je veći dio svog života provela  u Sarajevu, na daskama koje život znače.

U Sarajevo je došla davne 1960. godine na nagovor  redatelja Jurislava Korenića, koji je tada osnovao Malo pozorište, a kasnije i Kamerni teatar 55, kazalište eksperimentalne i avangardne scene, i od tada se od Kamernog teatra nije odvajala. Prije toga 15 godina radila je na velikim pozornicama u Splitu, Šibeniku i Osijeku, a zanimljiv podatak i malo poznat je da je Ines Fančović svoju glumačku karijeru započela prvo kao pjevačica u Splitu pred kraj završetak Drugog svjetskog rata.

"Iako sam rođena Šibenčanka, Sarajevo sam odmah zavoljela. Naime, moja veza s BiH potječe još iz djetinjstva" govorila bi Ines.

Tokom bogate karijere glumila je u velikom broju filmova, TV serija, ali najviše je bila prisutna u pozorištu odigravši bezbroj pozorišnih rola. 

Datum i mjesto sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije