Predstavljamo vam novi dućan 'Rukom'

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo vam novi dućan 'Rukom'
/ Foto: Filip Đurić za radiosarajevo.ba

Svako ko je u zadnjih par mjeseci prošetao Baščaršijom mogao je primijetiti sve veći broj novih i slatkih malih radnji koje se svojim konceptom uklapaju u tradicionalnu okolinu, no ipak svojom ponudom i estetikom unose svježinu i mladalačku energiju, te privlače ne samo turiste, već i nas koji živimo u Sarajevu.

Jedna od takvih (porodičnih) radnjica je „Rukom“, čiji je osnovni koncept promovisanje ručnog rada, proizvodeći moderne asesoare za vas i vašu kuću.

Ovdje ćete zasigurno naći nešto za sebe, ili nekoga bližnjeg, popiti kafu, te se upoznati sa ljubaznim djevojkama koje će vas dočekati otvorenog srca i sa jednim velikim osmijehom.

Radiosarajevo.ba: Molim vas, predstavite se našim čitateljima...
Andrea Čavić: Priča je krenula od ručno izrađenih deko-stikera (tetovaža) za zid, koji su fenomenalan ukras u kući, a koje mi možemo napraviti po vašim željama. Inicijalna ideja, te sam naziv „Rukom“ krenuli su prošle godine, te je to nekako zrilo, da bismo konačno ove godine u junu doista i pokrenuli shop, što je ustvari tek prva stepenica. U ovome smo nas četiri: moja sestra Marina Čavić, koja je grafička dizajnerica, te naše dvije rodice Aleksandra Saltagić i Daria Kovač. Ideje su zajedničke. Najljepše od svega je što doista izlazimo u susret našim mušterijama, koje su mnogo više od toga. U „Rukom“ niko nije ušao, a da se poslije nije vratio da ponovo popije kafu. I to jeste najljepše, što je ovo više od radnje, što skoro doista svakoga ko je ušao znam po imenu, šta radi, te da li naše naušnice ostaju ovdje ili putuju u inostranstvo.

Radiosarajevo.ba: Šta sve izrađujete, odnosno šta možemo naći u “Rukom”?
Andrea Čavić:
Osnovna ideja bili su deko stikeri, koji se isključivo rade po narudžbi i šablonu koji se iscrtava. Oni doista nalaze svoj put. Također imamo veliku paletu nakita. Svi komadi su unikati ili po boji ili po obliku. Radimo nakit od pleksiglasa, te ga često znamo i mijenjati (veličine ili boje) u skladu sa željama naših kupaca. Još jedan proizvod na koji smo prilično ponosni su tašne. Za svaku tašnu radi se poseban dizajn, i tek nakon toga se  šije. Puno torbi radimo sa kanvas materijalom, što je u biti slikarsko platno koje se oslikava ili štampa. Osim torbi od njega radimo lustere i futrole za mobitele.

Radiosarajevo.ba: Da li sve baš same izrađujete ili imate neku pomoć?
Andrea Čavić:
Kao što sam već spomenula, poenta priče je da su ideje naše. Pomoć imamo zato što ne možemo u ovom trenutku sve same obaviti. Da bi se od dizajna došlo do proizvoda, npr. do naušnica, nama lično nedostaju određene mašine. U tu svrhu zapošljavamo određene saradnike za grafički dizajn ili nekoga ko nam izrađuje dijelove za nakit.

Radiosarajevo.ba: Ko su vaši najčešći kupci?
Andrea Čavi :
Svakako mladi ljudi, ali ne i isključivo. Mislim da naši asesoari odgovaraju kreativnim ljudima koji traže svoj lični pečat koji će nositi ili čime će ukrasiti svoj dom.

Radiosarajevo.ba:  Rekla si da vam je shop prva stepenica. Koji su planovi za daljnje razvijanje koncepta “Rukom”?
Andrea Čavić: Tačan plan nemamo, ali imamo viziju, kao što smo je imali i za sam shop. Trenutno možemo najaviti saradnju sa Andreom, fotografkinjom iz Španije. Ona je primijetila da u Sarajevu nema dobrih razglednica, te je napravila seriju koja se zove Sarajevo Story. Mogu se naći samo u “Rukom”, a sada radimo na ideji da se od toga izrade torbe, koje će ići isključivo u limitiranoj seriji.

Marina Čavić: Nadamo se da ćemo se širiti, te da će se od jedne radnje moći napraviti i neka radionica za djecu, da će se moći popiti kafa, pročitati knjiga, itd. Želimo napraviti jednu malu ulicu srca, u koju će svi rado doći kada dođu u Sarajevo.

Za sve koji su zainteresirani, “Rukom” se nalazi u ulici Čulhan br. 5

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije