Predstavljamo PitchWise umjetnice: Biljana Rakočević i Vesna Pavlović

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo PitchWise  umjetnice: Biljana Rakočević i Vesna Pavlović

Biljana Rakočević – Biliana


Biljana Rakočević je vrsna fotografkinja čija je pojava na sajtu podigla opšti nivo ovog medija. Srčana, požrtvovana, uvek puna ideja, akcija, istraživačkog duha - bavi se digitalnom fotografijom od 2004. godine. Biliana je jedan od najistaknutijih i najaktivnijih fotografa na domaćoj foto sceni, za koju se može reći da ne bi mogla živeti bez onoga čime se bavi, a to je fotografija. Njen opus je ogroman, zalazi u sve sfere i teme fotografije, posebno portreta i scenske fotografije, ali kada bih hteo da izvučem ono što je za nju najkarakterističnije, što je njena ideja vodilja i glavna tema, onda bih rekao da je to sudbina žene - žena kao centar ovog sveta, žena kao lepota, kao realnost, kao život, kao patnja, žudnja, strast, usamljenost, uzvišenost. Žena kao voda bez koje se ne može zamisliti život.
Dragan M. Babović



Vesna Pavlović


Rođena je 1970. godine u Kladovu, Jugoslavija. Studirala je filmsku i TV kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Fotografijom se aktivno bavi od 1990. godine. Osnovi njenog rada leže u dokumentarnoj fotografiji. Izlagala je na dvanaest samostalnih i brojnim grupnim izložbama. Redovna je saradnica nedjeljnika Die Zeit, autorka Kaleidoskopa fotografske radionice te foto monografije Žene u crnom.

Za fokus svoga rada kaže: “moji se projekti razvijaju kao antropološke studije koje analiziraju razne kulture i njihove vizualne prezentacije kroz određeni fenomen. Teme koje prevladavaju u mom radu su ukus, želja i očekivanja, frikcija performansa – sve postavljene u različitim kontekstima.”

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije