Predrag Lucić: Digitalno izdanje Ferala je ostvarenje našeg sna

Radiosarajevo.ba
Predrag Lucić: Digitalno izdanje Ferala je ostvarenje našeg sna

Digitalno izdanje Feral Tribune-a, priređeno u sarajevskom Mediacentru, nedavno je pušteno u prodaju. Tim povodom, razgovarali smo sa Predragom Lucićem, novinarom ekipe koja je svojim radom i pisanjem zadužila profesionalno novinarstvo u regiji. Za njih je digitalno izdanje Ferala ostvarenje dugo sanjanog sna.

RadioSarajevo: S obzirom da Feral više ne izlazi, šta za Vas znači ovo digitalno izdanje?
Lucić:
Pa digitalno izdanje Ferala je bio naš san i dok je Feral izlazio, nadali smo se kad se izvučemo iz onih „opjevanih“ finansijskih teškoča, da počnemo negdje normalno poslovati, te onda posložiti Feralovu arhivu na diskove i to dijeliti čitaocima jednom mjesečno uz novi broj Ferala. Nažalost, nismo ostali i snovi o digitalnom Feralu su se srušili. Potom je došla incijativa Mirovnog instituta i Mediacentra koji je to stvarno odradio majstorski i gotov je jedan golemi fizički posao - tih 16 godina je trebalo poskenirati. Nama je to sada zaokruženo sjećanje na Feral, a i nekakav dokaz živosti, jer čovjeku vrlo često zatreba, nebitno za koje novine piše, da se podsjeti na nešto iz Feralove arhive, jer je ipak bila najpreciznija na ovim prostorima.

RadioSarajevo: Kada ste dobili digitalno izdanje je li kanula i koja suza u znak sjećanja na stara vremena?
Lucić:
Ne, ali bilo je dosta emotivno i na susretima sa čitaocima, jer je Feral imao posebnu vrstu čitalaca koja se nije pomirila sa činjenicom da list više ne izlazi. Nekad vole i onako malo dramatičnih scenai ovi emotivni čitaoci mi znaju dobaciti na ulici, pa što ste mi to napravili, onda sad se ljute jer je digitalno izdanje prije stiglo u Zagreb, pa onda u Split i ne može im objasniti da to nije urota Ferala protiv njih.

RadioSarajevo: Evo Dragan Golubović iz Mediacentra je svečano obećao da će to da stigne i u Split.
Lucić:
Hajde super mogu prenjeti ovima.

RadioSarajevo: Sastavni dio ovog digitalnog izdanja je i zbirka fenomenalnik naslovnica Ferala, koje su i same po sebi kultne, a upravo ste Vi zaslužni za njih.
Lucić:
Pa bilo ih je fino vidjeti i onako jednu za drugom u jednoj vrsti monografije, jer sam ja mislio da će to biti jedna mala knjižica koja ide uz četri diska, međutim ljudi u Sarajevu su to onako napravili na svoju ruku i odlično su to uradili. Kad čovjek uzme ovo izdanje u ruku to stvarno izgleda tih nekih 15, 16 godina listajući naniže u jedan cjelovečernji film.

RadioSarajevo: Vi ste i danas jako aktivni: e-novine, 'melodije bljeska i oluje', izdajete i knjige, ima li nešto što možemo najaviti slušaocima, neki projekat u začetku...?
Lucić:
Pa ja bih najviše volio da možemo najaviti da će slijedećeg četvrtka biti novi broj Ferala, ali nažalost neće. Razišli smo se na razne strane, ali ja pišem svoju dnevnu kolumnu riječkom Novom listu, nadam se da će biti još gostovanja u Sarajevu, jer smo se super osjećali i za koji dan izlazi 'čitanka za ponavljače povijesti u drugim razredima domoljubnih poslovnih i trgovačkih škola', naslov je "Bez gaća povjesne bezbjednosti", za nekih desetak dana ta je knjiga vani.

Vezano:
Digitalno izdanje Feral Tribune-a u prodaji
Dragan Golubović: Digitalizacija kulturnog blaga

dino, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije