Poznato vrijeme i mjesto dženaze Jasmini Musabegović

0
Fena
Poznato vrijeme i mjesto dženaze Jasmini Musabegović
Foto: Facebook / Jasmina Musabegović

Dženaza književnici Jasmini Musabegović koja je preminula u nedjelju, 7. maja, održat će se u srijedu, 10. maja, na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Jasmina Musabegović je bila je romansijerka, esejistkinja, književna kritičarka i prevoditeljica s francuskog jezika, a dugo je radila i kao književna urednica. Rođena je 1941. godine u Sarajevu. Najveći dio djetinjstva provela je u Mostaru. Klasičnu gimnaziju i Filozofski fakultet završila je u Sarajevu.

Nakon studije o Rastku Petroviću, Jasmina Musabegović objavljuje knjigu kritičkih radova Tajna i smisao književnog djela, u kojoj piše o Momčilu Nastasijeviću, Dari Sekulić, Maku Dizdaru, Vitomiru Lukiću... Svoj prvi roman Snopis autorica je objavila 1980. godine, a pet godina kasnije roman Skretnice. Ni za vrijeme rata u našoj zemlji, Musabegović nije odustajala od književnosti i pisanja. U to vrijeme objavljeno je mnogo njenih tekstova u novinama i časopisima, a učesnica je i većine tadašnjih kulturnih dešavanja.

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Jasmina Musabegović bila je glavna i odgovorna urednica knjige sjećanja učesnica u NOB-u Žene Bosne i Hercegovine u narodnooslobodilačkoj borbi 1941-1945. godineNjeno najpoznatije djelo, roman Skretnice, uvršten je među 100 djela bošnjačke književnosti u "Preporodovoj" ediciji Bošnjačka književnost u 100 knjiga. U ovoj ediciji, Jasmina Musabegović bila je duže od dvije decenije članica redakcionog odbora. Roman Skretnice bio je uvršen i među 25 knjiga predratne edicije Muslimanska književnost XX vijeka u izdanju "Svjetlosti".

Nagradu za životno djelo, Jasmina Musabegović je dobila 2007. godine na XIX Sajmu knjiga i učila. Književno stvaralaštvo Jasmine Musabegović u centar pažnje stavlja poziciju žene u bh. društvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije