Posljednji pozdrav neustrašivoj Margaret Moth (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Posljednji pozdrav neustrašivoj Margaret Moth (VIDEO)

Margaret Moth (foto: CNN)

CNN-ova fotoreporterka Margaret Moth koju pamtimo iz ratnog Sarajeva, kada je preživjela gotovo fatalne rane na licu zadobijene od snajpera, umrla je u nedjelju, 21. marta 2010. Imala je 59 godina.

CNN-ov glasnogovornik Nigel Pritchard potvrdio je da je Moth umrla u Rochesteru (Minn) gdje je bila hospitalizirana, jer je tri godine bolovala od raka debelog crijeva.

Kamermanka Margaret Moth teško je ranjena snajperom koji je pogodio kombi CNN-a u julu 1992. u Sarajevu. Nakon nekoliko rekonstruktivnih operacija, vratila se u ratom razorenu zemlju dvije godine kasnije, a o tome svjedoči dokumentarac o njenom životu. Ona je bila među desetinama novinara ozlijeđenih ili ubijenih tokom izvještavanja o sukobima u Bosni i Hrvatskoj tokom nasilnog raspada Jugoslavije.

Rođena je kao Margaret Wilson u Gisborne-u (New Zealand) da bi kasnije promijenila svoje ime u Margaret Gipsy Moth. U CNN-ovom dokumentarcu “Neustrašiva: Priča Margaret Moth” iz septembra 2009. kazala je kako je željela imati vlastito ime, a ne ime naroda koje naslijedimo od očeva.

Dobila je svoj prvi fotoaparat kad je imala 8. godina. Kasnije je došla je u SAD-u i radila za KHOU u Houstonu (Texas), a za CNN počinje raditi 1990.

Njezin kolega je rekao da ih je inspirirala svojom žilavošću, humorom i stilom – uvijek je nosila crnu odjeću koja je išla sa njenom crnom kosom, crnu olovku za oči i vojničke čizme koje je često nosila i u krevetu, dok je spavala u ratnim zonama.

"Mislim da Margaret nikada nije mogla pogledati unatrag i reći: Šta ako?”, kaže Christiane Amanpour, CNN-ova glavna međunarodna dopisnica. "Ona je sve radila do maksimuma, sve je radila brilijantno. I pod njenim uvjetima.”

http://www.youtube.com/watch?v=OCTMrx8ZyfA&feature=player_embedded


Moth je također pokrivala izraelsku invaziju na Zapadnoj obali 2002., nerede koji su uslijedili nakon ubistva Indire Gandhi 1984. godine i druge konflikte u svijetu, uključujući i nekoliko na Bliskom istoku. Ostaće upamćeno da je, u trenutku kada je vojska otvorila vatru na prosvjednike u Tbilisiju (Gruzija), ostala mirna i nastavila da snima.

Ona je rekla da je ljute oni koji kažu da želi umrijeti samo zato što je odabrala da radi u zonama sukoba.

"Bila sam uvijek vrlo oprezna. Nikad se nisam smatrala neopreznom niti nekim ko je u tim stvarima glup”, kazala je Moth u CNN-ovom dokumentarcu.

U Sarajevu, u kombiju u kojem se vozila Margaret na putu između grada i aerodroma, poznatom kao "aleja snajpera", metak joj je razorio vilicu. Govorila je da je te rane dobila trajni osjećaj opijenosti. Tadašnji CNN-ov šef biroa, Rimu Mark Dulmage, također je bio ranjen.

Moth, koja je tokom snimanja dokumentarca bila svjesna posljedica raka, kazala je kako se osjeća da može umrijeti dostojanstveno.

"Važno je znati da ste živjeli svoj život u potpunosti ... Možete biti milijarder, ali ne možete platiti da radite stvari koje smo mi radili“, kazala je Margaret Moth nekoliko mjeseci pred smrt.

Vezano: Neustrašiva Margaret Moth (VIDEO)


AP/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije