Poruka s vrha Visočice: Šta bi radio Kulin ban da je danas živ

Radiosarajevo.ba
Poruka s vrha Visočice: Šta bi radio Kulin ban da je danas živ
PrtScr / Povelja Kulina bana

Novinar, planinar, autor knjige Kulin ban - skice o dobrom vladaru Bosne i dokumentarno-igranog filma Povelja Kulina bana Zehrudin Isaković uputio je danas poruku građanima Bosne i Hercegovine s najvišeg vrha Visočice povodom obilježavanja 29. augusta i 831. godišnjice od potpisivanja Povelje Kulina bana.

Obilježavanje tog datuma organizirao je Međunarodni centar za mir, a poruka je upućena uime organizatora svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i svijetu s pozivom na povratak temeljnim vrijednostima bh. društva.

"Taj drevni vladar Bosne, najomiljeniji u njenoj hiljadugodišnjoj historiji, da je živ vjerovatno bi bio planinar i poznavao bi, kao što i jeste poznavao, svaki kutak svoje zemlje", kazao je Isaković.

Da je živ, smatra Isaković, bio bi gorljiv ekolog, a bio bi kao što je i tada bio veliki humanista i sve nas pozvao da se vratimo izvornim vrijednostima - humanizmu i odgovornosti.

Bosanski vladar ban Kulin 29. augusta 1189. godine potpisao je Povelju upućenu dubrovačkom knezu Krvašu i građanima Republike Dubrovnik i to je jedan od najznačajnijih i prvih dokumenta među zemljama ovog dijela Evrope o trgovinskoj saradnji i slobodi kretanja ljudi i roba.

Povelja bosanskog bana Kulina je najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke historije koji svjedoči o bosanskoj državnosti.

To je prvi diplomatski dokument izdan od vladara Bosne vladaru druge države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije